Aktuelnosti

Pojava druge generacije kukuruznog plamenca [26.07.2018]

Kukuruz, Paprika

   Broj leptira na svetlosnoj klopci je jako porastao poslednjih nedelju dana. Od sutra počinje masovno polaganje jaja. Masovno piljenje jaja će početi od 31. jula, pa je potrebno zaštiti useve kukuruza šećerca i paprike.  Preporuka je da se narednih par dana pregledaju usevi na brojnost jajnih legala kukuruznog plamenca.

     U slučaju da su jajana legla prisutna u malom broju preporuka je da se uradi samo jedan od dole navedenih tretimana. Ukoliko su jajna legla prisutna na više od 10% biljaka kukuruza ili na više od 1% paprika, preporuka je da se urade sva tri dole navedena tretmana.

     Ukoliko se radi tretman odmah, preporučuje se upotreba preparata Dimilin 0,25 L/ha + Letol. U periodu od 30. jula do 4. avgusta preporučuje se upotreba preparata Ampligo 0,25 L/ha ili Coragen 0,2 L/ha ili Delegate 0,4 L/ha.U periodu od 5 do 8 avgusta preporučuje se upotreba preparata Decis expert 0,135 L/ha ili Karate zeon 0,2 L/ha ili Lamdex 0,2 L/ha ili Fastak 0,15 L/ha. Ukoliko se koriste poslednje navedeni preparati, tretman obavezno ponoiti za 3 do 5 dana!