Štetni organizmi

Kruška

Venturia pirina (infekcija konidijama) - čađava krastavost kruške

ČAĐAVA KRASTAVOST KRUŠKE

Venturia pirina, anamorf:Fusicladium pyrinum            

U regionu Vojvodine, pogotovo u Sremu često se javlja u većoj meri. Oboljenje koje za sada, osim na nekim lokalitetima ne pričinjava značajnije štete. Međutim, poslednjih godina sve je prisutnija, pa se mora voditi računa i o njoj. Napada samo krušku.

Prema simptomima vrlo slično oboljenje čađavoj krastavosti jabuke, ali ovaj patogen inficira i lastare, koji ako su prstenasto zahvaćeni mogu i da se osuše. Na lišću i plodovima simptomi su vrlo slični kao kod čađave krastavosti jabuke.

Kao i kod jabuke sprečavanje i lečenje ovog oboljenja možemo da ostvarimo: - uništavanjem opalog lišća (zaoravanjem, tanjiranjem, frezovanjem) pre nego što počne period infekcija (ne zaboraviti i lišće oko ograda i ispod voćaka), - ali je primena fungicida je osnovna mera zaštite, intenzivna zaštita je svakako potrebna dogod traje izbacivanje askospora (primarne infekcije). Ako nakon ovog perioda nema infekcija režim zaštite može da bude blaži (voditi računa i o pritisku patogena i iz susednih voćnjaka).

Agroupozorenje prati ovog patogena pomoću modela koji prati rizik infekcije.           

 Agroupozorenje daje signal za momenat tretiranja. Preplatnici mogu da saznaju optimalno vreme primene pojedinih fungicida u zasadima kruške po regionima.

O patogenu možete saznati više i na adresama:

http://www.inra.fr/hyp3/pathogene/6venpir.htm