Štetni organizmi

Ječam

Niske temperature i biljni stres [18.04.2024]

Voće koje završava sa cvetanjem ili je tek zametnulo plodove se trenutno nalazi u vrlo osetljivoj fenofazi. Pšenice se približavaju periodu cvetanja, a neke sorete (kao na primer Avenue) su u cvetu.

Posle desetak dana nadprosečno toplih dana za ovo doba godine usledio je drastičan pad noćnih i jutarnjih temperatura. Niske temperatu bi mogle prouzrokovati značajne štete. Da bi se ublažili stresni uslovi kojim su izložene sve biljne kulture i ojačao njihov imunitet, preporučujemo folijarni tretman nekim od preparata...

* Kod pšenica (hlebnih sorti) je posebno preporučljivo dodavanje aminokiselina radi poboljšanja kvaliteta zrna.

* Izuzetak su konzumne šljive koje ne treba tretirati biostimulatorima zbog opasnosnosti od fitotoksija i stvaranja krastavosti pokožice.

Ekstremno visoka temperatura početkom aprila [05.04.2024]

Nadprosečno topao početak aprila nas je iznenadio, temperature će u nedelju i ponedeljak u većem delu Srbije dostići 30 C°. Ovo je samo jedna u nizu od posledica klimatskih promena, a treba biti spreman na to da ćemo se ovakvim i sličnim ekstremima u budućnosti sve više suočavati. Jedino što nam ostaje jeste da se prilagođavamo i sa njima borimo. Biljkama u polju nije lako, a pogotovo kada pored temperaturnih bivaju izložene i pesticidnim stresovima. Zato je naša preporuka da se uz svaki pesticidni tretman doda jedan od navedenih biostimulatori radi lakšeg otklanjanja stresa kod svih biljnih kultura : Algavell 1,5 l/ha, Delfan plus 2 l/ha, Phylgreengema 1,5 l/ha, Bioplex 0,4 l/ha, Wuxal Ascofol 1,5 l/ha, Megafol 1 l/ha, Isabion 2 l/ha, Vellamin 3 L/ha, Wuxal amino 1 l/ha.

Bolesti ječma [15.03.2024]

 

   Ječmovi koji su posejani rano ulaze u fazu drugog kolenca. Na većini pregledanih ječmova prisutni su simptomi pegavosti ili mrežavost. Preporuka je da se tokom narednih nekoliko dana uradi pregled ječma. Ukoliko su simptomi bolesti prisutni na više od 20% biljaka, preporuka je da se uradi zaštita sa: ... u kombinaciji sa ...

Ukoliko su simptomi bolesti prisutni na 10-20% biljaka preporuka je da se radi sa:... u kombinaciji sa...

Ako su simptomi prisutni na manje od 10% biljaka, zaštitu za sada nije potrebno vršiti a mogu se primenuti Gramino 2 L/ha ili Skladix 3 L/ha.

Poboljšavanje ukorenjavanja ječma i pšenice [05.03.2024]

    Pšenice i ječmovi se nalaze od faze bokorenja do faze prvog kolenca. Deo strnina je sejan jesenas u tvrdo zemljište. Tamo gde je seme ostalo plitko, ukorenjenost biljaka je slaba. Preporuka je da se uradi tretiranje biostimulatorima:...

14. Konferencija radne grupe IOBC/WPRS o Integralnoj zaštiti uskladišnih proizvoda [14.02.2024]

   U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada u periodu od 16. do 20. septembra 2024. godine održaće se konferencija radne grupe regiona zapadnog Palearktika Mađunarodne organizacije biološke i integralne kontrole štetočina u Novom Sadu, na temu integralne zaštite uskladištenih proizvoda.

   Uvodni predavači biće: Mirko Đorđević, Filip Vukajlović i Goran Jokić.

   Prijava radova i učesnika je u toku, a više informacija možete pronaći na sajtu konferencije.

Čuvari zdravlja zamljišta [28.01.2024]

   Zemljište je osnovi resurs za proizvodnju najvećeg dela hrane za Čoveka. Iako po obradivom Zemljištu gazimo i vozimo se traktorima, u pitanju je jedna živa smeša prepuna mikroorganizama. Potreba da se proizvede što više hrane po sve nižoj ceni, nateralo je poljoprivrednike da se trude da iz obradivog Zemljišta dobiju što više. Vreme je pokazalo da obradivo Zemljište nije večni samoobnovljivi resurs. Vremenom, narušavamo zdravlje obradivog Zemljišta.

    Institut BioSens, pokrenuo je projekat Čuvari zdravlja zemljišta. Cilj ovog projekta je angažovati poljoprivrednike i mlade generacije, kao svojevrsnih čuvara održivosti zemljišta, kroz relevantne poljoprivredne organizacije, predškoleske i školske ustanove, da zajedno prate indikatore zdravlja zemljišta na teritoriji Vojvodine tokom 2024-2025 godine. Uz edukativnu podršku naučnih istraživača, građani naučnici će koristeći jednostavne, ekonomične i standardizovane metode za uzorkovanje i merenje odabranih fizičkih, hemijskih i bioloških indikatora zemljišta, generisati podatke o zemljištu i donositi zaključke zasnovane na indikatorima. Nakon validacije i analize, prikupljeni podaci će biti podeljeni sa svim učesnicima radi zajedničkog izvođenja zaključaka i produbljivanje razumevanja zdravlja zemljišta, kao i olakšavanja budućih saradnji i inicijativa između građana kao pojedinaca, lokalnih zajednica, poljoprivrednih organizacija i istraživačkih institucija.

    Ukoliko želite da učestvujete u projektu, prijavite se i budite Čuvar zdravlja zemljišta

Sredstva za zaštitu bilja (pesticidi) zabranjena za upotrebu u Srbiji [18.11.2023]

      Evropska unija neprestano dopunjuje podatke o dozvoljenim / zabranjenim pesticidima -  sredstvima za zaštitu bilja. Srbija sa vremena na vreme usklađuje svoju listu dozvoljenih aktivnih materija. Veći broj aktivnih materija je zabranjen u Srbiji pre nekog vremena, ali do novembra 2023. godine su zalihe morale biti potrošene.

      Svaka dalja upotreba na bilju u Srbiji od ove godine zabranjena je za

     Insekticide:

Alfa cipermetrin koga sadrže: Faskord , Esperoi Fastak

Diflubenzuron koga sadrže: Dimilin i Shlem

Etoksazol koga sadrže: Borneo i Uranus

Fenoksikarb koga sadrži Insegar

Fosmet koga sadrži Imidan

Imidakloprid koga sadrže: Confidor, Kohinor, Coup, Kondor, Macho, Lobo Espero

Indoksakarb koga sadrže: Avaunt, Avatar, Indoxatop, Indy

    Fungicide:

Ciprokonazol koga sadrže: Arcon esxtra, Census, Amistar extra, Comrade, Granada, Ison, Seguris extra, Cerox, Sphere, Venere.

Famoxadon koga sadrži Equation pro, Elbrus i Espada

Fenbukonazol koga sadrži Indar

Flutriafol koga sadrži Cerpakt top, Fluoco, Slupact, Impact, Imperium, Priora, Vintage

Mankozeb koga sadrže: Dithane Candeza, Manfil, Mankogal, Mankosav, Nota, Penncozeb, Pinozeb, Titular, Prevent, Fantic M, Cuprofix 30MZ, Cimozate M, Curzate M68, Cymoclean 714WP, Fuerza, Profilux, Vokal, Adut, Fylal double, Notimil MZ, Alijansa, Ridomil gold MZ, Silueta, Akord plus, Valis M, Electis 75WG

Miklobutanil koga sadrže: Foton, Miclo i Systane

Prohloraz koga sadrže: Azimut, Faxer, Mirage, Spartak 45EC, Mystic pro 500EC, Zamir, Kinto duo

Tiofanat metil koga sadrže: Duofen, Funomil, Galofungin T, Privado, Prunus, Topsin Duofen plus, Sekvenca plus, Postulat dou, Antre plus, Sanus

    Herbicide:

Haloksifop P metil koga sadrže Gallant super, Halogeniks i Malibu

XVII Simpozijum o zaštiti bilja Srbije [11.11.2023]

   U organizaciji Društva za zaštitu bilja Srbije u periodu od 27. do 30. novembra 2023 godine, biće održan XVII Simpozijum o zaštiti bilja Srbije. prijava i registracija učesnika može se izvršiti putem do 25 novembra na stranici https://plantprs.org.rs/xvii-simpozijum-o-zastiti-bilja/ ili na tokom simpozijuma. 

    Tokom prepodneva biće održavana stručna predavanja, a popodne su prezentacije spoznora.

Analiza meteoroloških prilika tokom 2023. godine [31.10.2023]

Meteorološke prilike direktno utiču na poljoprivrednu proizvodnju. Vremenske prilike izmerene 2023. godine u Somboru uporedili smo sa periodom od 1948. do 2022. godine.

            U odnosu na višegodišnji prosek, temperatura tokom prvih devet meseci 2023. godine bila je mnogo viša. U januaru je to bilo za čak 5,3OC  više od proseka, u februaru za 2,6 OC, u martu za 3,1 OC; u maju za 0,4 OC , u junu za 0,9 OC; u julu i avgustu za 2,6 OC  i u septembru za 4,6 OC. Samo tokom aprila je izmerena srednja temperatura niža od proseka i to za 0,6OC. Prvih devet meseci su u proseku bili topliji za 2,4 OC!

            U odnosu na prosečnu visinu padavina: januar, februar, april i avgust su imali više padavina, a mart, maj, jun, jul i septembar manje padavina. Kada se saberu visine padavina, u proseku padne 456.3mm padavina, a tokom 2023. godine je palo svega 373mm. Znači ukupno je palo 83mm padavina niže od proseka. Najniže padavine su zabeležene tokom juna svega 13mm (65mm manje od proseka), marta 18mm (16mm manje od proseka) i tokom jula 29mm (38mm manje od proseka).

           Kiše tokom aprila i maja su stvorile pogodne uslove za prouzrokovače gljivičnih bolesti. Plamenjača se pojavila intenzivno na usevima krompira, vinove loze, paradajza, luka… Pegavosti, rđe, plesnivosti klasa na strnim žitima. Krastavosti na jabukama i kruškama.

            Leto je bilo izuzetno toplo pa su promene vremena često bile praćene lokalnim vremenskim neprilikama. Više nego ikad do sada osetila se snaga letnjih oluja koje su stvarale jezera od njiva, čupale protivgrade mreže u voćarstvu, a grad je lokalno bio tako intenzivan da se posle njega nije moglo prepoznati koji usev ja pre oluje bio na njivi.

            Svaki čovek bi morao da se zapita šta može da uradi da bi se klimatske promene zaustavile

XIV Simpozijum entomologa Srbije sa međunarodnim učešćem [10.09.2023]

     U Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu od 13. do 16. septembra biće održan XIV Simpozijum entomologa Srbije sa međunarodnim učešćem u organizaciji Entomološkog društva Srbije. 

     Prvog dana Simpozijuma, biće prezentovani radovi o prirodnim neprijateljima stenica (Halyomorpha halys), štitastih vaši te novim saznanjima o biologiji i suzbijanju vrsta koje su značajne za biljnu proizvodnju, ali i druge teme.

Otvaranje je zakazano u 10. časova, a program 13. septembra 2023. godine je sledeći: 

10:15-10:35 Francesco Tortorici, Luciana Tavella: CLASSICAL BIOLOGICAL CONTROL OF HALYOMORPHA HALYS AND DROSOPHILA SUZUKII: RESULTS OF NATIONAL ACTIONS AND SITUATION IN ITALY ž

10:35-10:50 Marina Dervišević, Aleksandar Stojanović, Draga Graora: DIVERZITET PARAZITOIDA ŠTITASTIH VAŠI (HEMIPTERA: COCCIDAE) U SRBIJI

10:50-11:05 Korana Kocić, Anđeljko Petrović, Alf Tore Mjǿs, Željko Tomanović: FAUNA PARAZITOIDNIH OSA NORVEŠKE (HYMENOPTERA: BRACONIDAE: APHIDIINAE): NOVE VRSTE ZA NORVEŠKU I POTENCIJALNO NOVE VRSTE ZA NAUKU

11:05-11:20 Marija Milošević, Aleksandar Stojanović, Draga Graora: DIVERZITET ENTOMOFAGA PULVINARIA VITIS (L.) (HEMIPTERA: COCCIDAE) U VINOGRADU SA I BEZ PRIMENE INSEKTICIDA

11:20-11:35 Aleksandra Konjević, Sandra Senji, Francesco Tortorici, Luciana Tavella: PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE PRIRODNIH NEPRIJATELJA STENICA U SRBIJI

11:35-11:50 Maja Lazarević, Aleksandra Trajković, Saša S. Stanković, Marijana Ilić Milošević, Darija Milenković, Vladimir Žikić: PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE ROD MICROGASTER LATREILLE (HYMENOPTERA: BRACONIDAE: MICROGASTRINAE) U SRBIJI

12:30-12:45 Ankica Sarajlić, Ivana Majić, Toni Kujundžić, Mato Drenjančević: PREGLED STANJA VRSTE SCAPHOIDEUS TITANUS NA PODRUČJU VINOGORJA SRIJEM U REPUBLICI HRVATSKOJ

12:45-13:00 Jelena Jović, Oliver Krstić, Tatjana Cvrković, Miljana Jakovljević, Slavica Marinković, Milana Mitrović, Ivo Toševski: INVAZIVNE VRSTE CIKADA (HEMIPTERA: AUCHENORRHYNCHA) U SRBIJI I VEKTORSKI ZNAČAJ U PRENOŠENJU FITOPLAZMI

13:00-13:15 Aleksandra Ignjatović Ćupina, Mihaela Kavran, Dušan Petrić, Jeremy Bouyer, Arianna Puggioli, Romeo Bellini, Wadaka Mamai, Sara Opačić, Sara Šiljegović, Nemanja Avrić, Miloš Petrović, Zoran Francuski, Dragan Dondur, Uroš Vlajkov, Dragana Radulović, Stefan Stefanović: TEHNIKA STERILNIH INSEKATA U SUZBIJANJU AZIJSKOG TIGRASTOG KOMARCA U SRBIJI: PRVA ISKUSTVA I PERSPEKTIVE

13:15-13:30 Ivan Fijat, Nikola Laćarac, Aleksandra Ignjatović Ćupina, Dušan Petrić, Mihaela Kavran: GONOTROFIČKI CIKLUS I FEKUNDITET AZIJSKOG TIGRASTOG KOMARCA, AEDES ALBOPICTUS U SRBIJI (DIPTERA: CULICIDAE)

13:30-13:45 Željko Milovac, Snežana Pešić, Filip Franeta: PROMENA VREMENA POJAVE MALE I VELIKE REPIČINE PIPE U USEVU ULJANE REPICE

15:30-15:45 Ádám Egri, Ádám Mészáros, György Kriska, József Fail: DEVELOPING MANAGEMENT METHODS OF THE BROWN MARMORATED STINK BUG (BMSB), HALYOMORPHA HALYS

15:45-16:00 Jovan Dobrosavljević, Čedomir Marković: VERTIKALNA DISTRIBUCIJA LISNIH MINERA LIŠĆARSKIH DRVENASTIH VRSTA SRBIJE

16:00-16:15 Aleksandra Đorđević, Marija Miličić, Tamara Tot, Laura Likov, Ana Stefanović Grković, Sonja-Mudri Stojnić, Snežana Radenković: EFIKASNOST RAZLIČITIH METODA U MONITORINGU OSOLIKIH MUVA (DIPTERA: SYRPHIDAE) SRBIJE

16:15-16:30 Ivana Lalićević, Svjetlana Janković Šoja, Anđa Radonjić: UTICAJ RAZLIČITIH SORTI PŠENICE I NJIHOVIH MEŠAVINA NA RAZVIĆE RHOPALOSIPUM PADI (HEMIPTERA: APHIDIDAE

17:15-17:30 Jovana Raičević, Jovana Bila Dubaić, Aleksandar Ćetković, Milan Plećaš: EFEKAT POLUPRIRODNE IVICE POLJA NA BROJNOST OPRAŠIVAČA I PRINOS ULJANE REPICE

17:30-17:45 Aleksandra Trajković, Saša S. Stanković, Marijana Ilić Milošević, Maja Lazarević, Darija Milenković, Iva Stojanović, Vladimir Žikić: POVRATAK SVILENE BUBE: PERSPEKTIVE U OPTIMIZACIJI LABORATORIJSKOG UZGOJA

17:45-18:00 Nenad Zarić, Robert Brodschneider, Ljubiša Stanisavljević, Walter Goessler: IZBEGAVANJE APSORPCIJE TOKSIČNIH METALA KOD RADILICA MEDONOSNE PČELE (APIS MELLIFERA)

18:00-18:15 Aleksandra Trajković, Đurađ Milošević, Iva Stojanović, Vladimir Žikić: PRIMENA FUZZY LOGIKE U MATRICAMA MORFOLOŠKO-FUNKCIONALNIH ATRIBUTA VISOKO KRIPTIČNIH EGZOFITOFAGNIH GUSENICA

Kotizacija za Simpozijum je 4000 dinara, a kontakt za uplate je entomolosko@gmail.com

Zaštita ječma od bolesti i štetočina [26.04.2023]

    Česte kiše uslovile su da većina ječmova ima simptome lisnih gljivičnih bolesti. Preporuka je da se pregledaju usevi ječma ovih dana, jer su ječmovi u fazi zastavičara ili sada ulaze u tu fazu.

    Ukoliko su simptomi prisutni na zastavičaru i listu ispod njega preporuka je da se uradi zaštita sa: Elatus era 1 L/ha ili Ascra Xpro 1 L/ha ili Delaro forte 1,3 L/ha ili Priaxor 1 L/ha ili Custodia 0,8 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha ili Maxentis 1 L/ha ili Revycare 1 L/ha il Verben 1 L/ha ili Duett turbo 1 L/ha.

    Ukoliko su simptomi bolesti prisutni samo na nižim listovima, preporuka je da se zaštita uradi sa: GLobaztar 1 L/ha ili Different 0,4 L/ha ili Sirena 1,2 L/ha ili Platero 0,8 L/ha ili Postulat 1 L/ha ili Soratel 0,8 L/ha ili Bounty 0,6 L/ha ili Orius 1 L/ha ili Eminent 1 L/ha ili Prosaro 0,8 L/ha ili Falcon forte 1 L/ha ili Cello 1,25 L/ha.

    Od biostimulatora koji ujedno pomažu i u zaštiti od bolesti preporuka je da se doda preparat Gramino B 2 L/ha.

    Larve žitne pijavice (Lema) za sada je u fazi odraslih insekata i jaja, pa nije potrebno dodavati insekticid.

 

Zaštita ječma od bolesti [23.03.2023]

    Ječmovi su u fazi kada treba sprečiti širenje bolesti na gornje listove. Preporuka je da se uradi pregled ječmova i ukoliko su bolesti prisutne na razvijenim listovima uradi zaštita. 

Preporuka je da se koriste: Priaxor 1,5 L/ha ili Elatus era 1,2 L/ha ili Ascra Xpro 1,2 L/ha ili Zantara 1,5 L/ha ili Custodia 0,8 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha ili Calliope pro 1 L/ha ili Delaro 0,75 L/ha ili Unify 1 L/ha ili Maxentis 1 L/ha Duplex pro 0,8 L/ha ili Revycare 1 L/ha ili Duett turbo 1 L/ha.

    Oni koji žele da spreče poleganje ječma preporuka je da sada primene i regulator rasta: 

ako je ječam u bokorenju i fazi prvog kolenca Cycocel 2 L/ha, a preparati koji se mogu koristiti bez obrzira na fenofazu ječma su: Moddus evo ili Trident ili Moxa ili Trimaxx 0,4 - 0,6 L/ha ili Ephon top 0,75 ili Cerone 1 L/ha.

Analiza meteoroloških uslova tokom 2022. godine [04.11.2022]

Meteorološke prilike tokom 2022. godine su se po mnogo čemu razlikovale od prosečnih godina. Da bi videli razlike, vremenske podatke za Sombor iz 2022. godine uporedili smo sa podacima za Sombor za period od 1948. do 2021. godine.

 Tokom prvih devet meseci 2022. godine, samo mart i april su bili hladniji od preseka i to za 0,4OC i 0,7OC. Svi ostali meseci su bili topliji. Januar je bio topliji za 2,5 OC, februar za čak 4,3 OC (!!!), maj za 2,4 OC, jun za 3 OC, jul i avgust za 3.2 OC i septembar za 0,9 OC. Period januar – septembar je bio u proseku topliji za 2 OC od prosečnih vrednosti.

Od 1948. godine, ovo je prva godina, da je tokom svakog od prvih osam meseci, mesečna visina padavina bila manja od proseka. Tokom januara je palo svega 9 mm, a prosek je 36mm. U februaru je palo 18mm a prosek je 35mm. Tokom marta svega 4 mm a prosek je 34mm.  Znači da tokom prosečne godine u prva tri meseca visina padavina bude 105 mm, a tokom 2022. godine je bila svega 31mm! Ipak ozimi usevi su bili dobro obezbeđeni vlagom, zahvaljujući činjenici da je u periodu oktobar, novembar, decembar 2021. godine visina padavina bila 210 mm a što je za 67 mm više od proseka koji za taj period iznosi 143mm.

April, maj i jun su bili sa visinom padavina 38, 56,8 i 67 mm što je za 21 mm niže od proseka. Suša je već počela da se oseti, a onda su usledili jul i avgust sa visinom padavina nižom za 47 i 15 mm od proseka. Kao posledica nižih padavina i nadprosečno visokih temperatura, jare biljke su na pojedinim poljima doslovce osušile. One biljke koje su preživele, doživele su strahoviti šok, od koga se nisu oporavile do kraja vegetacije.

Kišni septembar sa 112 mm padavina – 65 mm više od prosečnih, je spasio useve šećerne repe, ali suncokretu, kukuruzu i soji nije mnogo pomogao. Kod soje bi se moglo reći da je čak odmogao, jer se deo soja zazalenio i ponovo cvetao. Krajem oktobra trećina mahuna soje je istrulo, trećina mahuna je zrelo i počinje da se osipa, a trećina je zelena i čak ni uz desikaciju, niko ne može da prognozira kada će se zrna u njima osušiti. U voćarstvu i povrtarstvu, bez zalivanja proizvodnja je bila bez uspeha.

Stanje pšenice i ječma [24.03.2022]

   U zavisnosti od vremena setve, pšenice i ječmovi se nalaze u fazi od početka do sredine bokorenja. Oseća se jak nedostatak vlage, što znači da su biljke u velikom stresu. Bez obzira na vreme kada je prva prihrana obavljena, zbog hladnih noći, biljke sporo napreduju. Da bi se pospešilo bokorenje i ukorenjavanje preporuka je da se na mestima gde je seme plitko izvrši valjanje gde je to moguće. Ukoliko nema mogućnosti da se uradi valjanje prskati sa: Algavell 2 L/ha ili Polygreen gemma 2 L/ha ili ili Bacillomix original ili Radifarm 1 L/ha.

   Radi popravka količine humusa u zemljištu uz navedene preparate mogu se upotrebiti i Vellhumus 2 L/ha ili Humivell 2 L/ha ili Humistar 2 L/ha

   Bolesti lista su u tragu, pa zaštitu trenutno ne treba obavljati. Brojnost glodara je uglavnom mala, ali je svakako preporuka da se pregleda svaka njiva pojedinačno, pa ako su glodari uoče treba ih suzbiti postavljanjem mamaka u rupe, nakon čega rupe treba zatrpati. Takođe još uvek nije kasno da se na njivama postave odmorišta za ptice grabljivice. 

Analiza vremenskih prilika 2021. godine [29.11.2021]

Za nama je još jedna vegetacija. Sa stanovišta meteoroloških prilika, još jedna godina sa većim brojem ekstremnih, neuobičajenih pojava. Da bi to videli, vremenske podatke za Sombor iz 2020. godine uporedili smo sa podacima za period od 1948. do 2020. godine.

Januar i februar 2021. godine su bili mnogo topliji i to za 3,4 i 3.6 OC u odnosu na prosečne vrednosti. Usledio je mart, koji je bio hladniji za samo 0,1 OC, pa april hladniji za čak 1.7 OC od proseka i maj koji je po temperaturi bio potpuno isti višegodišnjoj srednjoj vrednosti za maj. Jun a posebno jul su bili topliji od proseka i to za 2.1 i čak 2.9 OC od proseka. Nakon jula 2012. godine kada je izmerena prosečna temperatura od 25,1OC, jul 2021. godine sa prosečnom temperaturom od 24,5OC je drugi najtopliji jul od 1948 godine, od kada imamo podatke o temepraturama u Somboru. I avgust i septembar su bili topliji i to za 0,8 OC i 1.3 OC. Usledio je oktobar koji je bio 0.6 OC hladniji od proseka.

Mesečna količina padavina je tokom januara i februara bila viša od proseka za 40 odnosno 8 mm. Usledili su mart, april, maj i jun sa malo nižim padavinama u odnosu na prosek i to za 7, 9, 7 i 4 mm. Usledio je jul sa 58 mm i avgust sa 13mm višim padavinama od proseka. Zatim je tokom septembra bilo čak 38 mm padavina niže od proseka i na kraju imamo oktobar sa 38mm padavina više od proseka.

Znači da je vegetacija krenula sa dosta povoljnim uslovima vlage u zemljištu, koja se polako trošila u aprilu, maju i junu mesecu. U junu se nedostatak vlage počeo značajno osetiti. Ječam je sa prinosima bio zato dobar, a pšenica je već počela da pati usled suše i prinosi su pali ispod očekivanih u kratkom roku pred žetvu. Jari usevi posejani na vreme i u dobroj kondiciji su uspeli da dobro podnesu visoke temperature u junu mesecu. Oni su sačekali kiše u julu u dobroj kondiciji, dok su kasniji rokovi setve značajnije počeli da zaostaju u porastu.

 Značajnija količina kiša u julu je spasila useve, pa su biljke dobro podnele veoma toplo vreme tokom jula i kasnije avgusta koji je imao dobru količinu padavina. Septembar je bio veoma suv i topao, pa se to odrazilo na setvu uljane repice za narednu sezonu. Valjalo bi napomenuti i veoma vlažan oktobar koji je pomerio setvu većeg dela pšenice u kraj oktobra. Koliko će se to odraziti na narednu godinu zavisiće od vremena tokom zimskih meseci.

Vegetacioni period 2021. godine je bio za 0,7OC topliji od proseka i sa 51mm padavina više od proseka. Najvažnije je da je ekstremno topao jul bio praćen visokim padavinama, pa većina useva je manje više uspela normalno da završi vegetaciju. Lokalno gde nije palo ovoliko padavina i na kasnije posejanim njivama, podbačaj prinosa je bio katastrofalan. Prinosi na kasnije posejanim njivama, na kojima nije pala navedena količina padavina, čak ni uz povećane cene poljoprivrednih proizvoda nisu mogle da donesu finansijsku dobit velikom broju proizvođača.

SmAgTech Expo [14.11.2021]

  16. i 17. novembra 2021. godine biće održan virtuelni sajam SmAgTech Expo (Smart Agricultur Technology). Na sajmu će biti reči o upotrebi informacionih, pamtnih tehnologija u poljoprivredi. Ukoliko želite da prisustvujete prijavite sa na: SmAgTechExpo.viralerasmus.org

Pogledajte detalje na instagramu https://www.instagram.com/smagtech_expo 

Panel: Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji i kako ih (zlo)upotrebljavamo [05.11.2021]

     U organizaciji Privredne komore Srbije i Fondacije Ana i Vlade Divac, održaće se panel: Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji i kako ih (zlo)upotrebljavamo 9. novembra 2021. godine sa početkom u 11 časova.

   Na panelu će dr Goran Malidža izneti rezultate istraživanja ponašanja korisnika sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji.

   Moderator panela je: Dejan Jovanović, urednik portala Agromedia

 Uvodna obraćanja će održati: 

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (TBC)

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju, Privredna komora Srbije i

Ana Košel, direktorka, Fondacija Ana i Vlade Divac

  

Učestvovanje i diskusija učesnika panela- postavljanje pitanja uživo i online idu preko Zoom platforme. Prijava događaja se vrši na adresi https://bit.ly/3pY8riY 

Pitanja za sekciju diskusije možete poslati na email adresu intern1@divac.com , ili postaviti direktno u chat-u tokom trajanja prezentacije

Magen Kać - agencija za savete u poljoprivredi [02.06.2021]

   Nedavno je u Kaću proradio Magen Kać. U pitanju je preduzetnica, agencija za davanje saveta u poljoprivredi. 

   Primenom savremenih laboratorijskih metoda i izlascima na teren, vrši se savetovanje tokom proizvodnje i skladištenja koje omogućava smanjivanje troškova proizvodnje i smanjenje gubitaka prilikom skladištenja. Obavlja se utvrđivanje bolesti, štetočina i korova u biljnoj proizvodnji i daju smernice za njihovo suzbijanje. Saveti se daju u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom, kako bi se biljke zaštitile sa što manjim uticajem na životnu sredinu i ugrožavanje zdravlja ljudi.

   Informacije možete dobiti na telefon 066 - 51 36 878 ili na poljomagen@gmail.com 

Ječam u fazi zastavičara [02.05.2021]

   Rane setve ječma nalaze se u fenofazi lista zastavičara. Potencijal bolesti je na pregledanim usevima mali. Preporuka je da se tokom narednih 5-7 dana pregledaju usevi na prisustvo bolesti i štetočina.

     Ukoliko su bolesti prisutne na manje od 5% biljaka nije potrebno raditi zaštitu, pa je preporuka da se uradi tretman biostimulatorom: Bacilomix original 2 L/ha. Ukoliko su bolesti prisutne na više od 5% biljaka, preporuka je da se uradi zaštita sa: Elatus era 0,8 L/ha ili Zantara 1,3 L/ha ili Ascra Xpro 1 L/ha ili Pretendo duo 0,8 L/ha ili Priaxor 1 L/ha ili Amistar extra 1 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha ili Opera max 1,5 L/ha ili Delaro 0,75 L/ha ili Unify 1 L/ha ili Antre plus 1,5 L/ha.

    Jaja žitne pijavice su prisutna na mnogim ječmovima, pa treba sačekati piljenje. Ukoliko pregledom ustanovite da je počelo piljenje larvi na konkretnoj njivi, preporučuje se upotreba: Polux 0,25 L/ha ili Plures 0,6 L/ha ili Decis expert 0,08 L/ha ili Scatto 0,5 L/ha ili Sumi alpha 0,2 L/ha ili Karate zeon 0,2 L/ha ili Kozak 0,2 L/ha ili Lamdex 0,2 L/ha ili Fury 0,1 L/ha.

    Od biostimulatora na sve parcele preporučuje su Yield On 2 L/ha.

XVI savetovanje o zaštiti bilja Srbije [14.02.2021]

  XVI savetovanje o zaštiti bilja Srbije biće održano u hotelu Palisad od 22-25. februara 2021. godine. Prijava i program Savetovanje mogu se naći na sajtu Društva https://plantprs.org.rs/rs.

    Predviđeno je strogo pridržavanje epidemioloških mera protiv CoVid-19 tokom održavanja savetovanja.

Naručivanje feromonskih klopki za 2021. godinu [13.01.2021]

 

    Svi koji žele da obezbede potrebne količine feromona i klopki za 2021. godinu, potrebno je da pošalju potrebe do 5. februara na mejl vajgandd@sbb.rs ili se jave na telefon 063326772 Dragan

    Mamci za koje postoji mogućnost nabavke su sledeći:

Rod                  Vrsta              narodno ime                           preporučeni model klopke

Tuta                  absoluta         paradajzov moljac                   feromon            RAG

Meligetes          aeneus            repičin sjajnik                         feromon            VARb3z+

Clysia               ambiguella      grožđani moljac                       feromon            RAG

Helicoverpa      armigera          pamukova sovica                    feromon             VARL+

Ceutorhynchus  assimilis          rilaš kupusne mahune             mirisni mamak   KLP+

Ceutorhynchus quadridens       mali kupusov rilaš – pipa         mirisni mamak   KLP+

Ceutorhynchus napi                 veliki repičin rilaš - pipa           mirisni mamak   KLP+

Lithocolletis     blancardella      miner mramornih mina            feromon             RAG

Lobesia             botrana          grožđani moljac                      feromon              RAG

Mamestra         brassicae         kupusna sovica                      feromon              VARL+

Rhagoletis        cerasi, cingululata  muva višnje i trešnje        mirisni mamak     PALz

Sitotroga           cerealella        žitni moljac                           feromon              VARL+

Rhagoletis completa       NOVO       orahova muva                 mirisni mamak      PALz

Lithocolletis     corylifoliella       miner belih mina                   feromon               RAG

Cossus              cossus             drvotočac                             feromon               VARb3

Xyleborus         dispar PALX      voćni sipac - potkornjak         lepljiva klopka       PALX

Grapholita        funebrana         šljivin smotavac                    feromon               RAG

Halyomorpha      halys  NOVO   braon mramorasta stenica      komplet                Trécé

Pandemis          heparana         smotavac lisnih pupova           feromon              RAG

Epicometis       hirta                 rutava buba                           mirisni mamak     VARb3k

Plodia              interpunctella    bakrenasti moljac                   feromon              VAR

Anagasta          kuehniella        brašneni moljac                      feromon              VARL

Anarsia             lineatella         breskvin moljac                      feromon              RAG

Plutella             maculipennis NOVO       kupusni moljac         feromon               RAG

Hoplocampa     minuta, flava     šljivine ose                           lepljiva ploča        PALf

Grapholita        molesta            breskvin smotavac                 feromon              RAG

Synanthedon     myopaeformis  jabukov staklokrilac               feromon               RAG

Ostrinia            nubilalis           kukurzni plamenac                mirisni mamak      VARL+

Agriotes           obscurus/ lineatus skočibube (žičari)              feromon               Yf

Cameraria         ohridella          miner kestena                       feromon               VARL+

Phthorimaea     operculella       krompirov moljac                   feromon               RAG

Adoxophyes     orana               smotavac pokožice ploda         feromon              RAG

Cydalima          perspectalis     šimširov moljac                      feromon               VARL

Archips            podana            mrki smotavac                        feromon               RAG

Cydia               pomonella       jabučni smotavac                    feromon               RAG

Bothinoderes    punctiventris   repina pipa                             feromon                TAL

Zeuzera            pyrina             granotočac                             feromon               VARb3

Cydia                pyrivora          kruškin smotavac                   feromon                RAG

Delia                radicum  NOVO kupusna muva                       mirisni mamak      KLP+

Agriotes           rufipalpis NOVO skočibuba (žičar)                   feromon                Yf

Leucoptera       scitella             miner okruglih mina                feromon                RAG

Agriotes           sputator   NOVO      skočibuba                        feromon                Yf

Synatedon        tipuliformis NOVO      staklokrilac                   feromon                RAG i VARs+

Agriotes           ustulatus    NOVO       skočibuba (žičar)    feromonski i mirisni mamak  VARb3

Synantedon       vespiformis      staklokrilac                           feromon                RAG i VARs+

Diabrotica        virgifera            kukuruzna zlatica                  feromon                 PAL

    Više o feromonima pročitajte ovde.

Meteorološke prilike tokom vegetacije 2020. godine [18.10.2020]

Za nema je još jedna vegetacija. Sa stanovišta meteoroloških prilika, još jedna godina sa većim brojem ekstremnih, neuobičajenih pojava. Da bi to prikazali, podatke za Sombor iz 2020. godine uporedili smo sa podacima od 1948. do 2019. godine.

Prva četiri meseca: januar, februar, mart i april bili su topliji od proseka. Posebno se tu istakao februar koji je bio čak za 5.3OC topliji od proseka. Samo je februar 2016. godine bio topliji od februara ove godine! Nakon toga je usledio maj koji je za 0,4OC bio hladniji od prosečnih vrednosti. Ovakav mesečni podatak ne pokazuje dovoljno jasnu sliku temperature u maju. Međutim ako se prisetimo ovog maja, setićemo se da smo morali paliti grejanje po kućama sve do kraja maja. To je zato jer je poslednja dekada u maju bila za 2,5OC hladnija od prosečnih vrednosti za maj!

Za jun možemo reći da je bio oko prosečnih temperaturnih vrednosti, jer bio toliji za svega 0,5OC od proseka. Jul, avgust i septembar su bili značajno topliji od proseka: jul za 1.3 OC, avgust za 2.9 OC a septembar za 2.7 OC, a to se jasno vidi i na grafikonu u prilogu.

Period april – avgust je bio topliji za 1,2OC od prosečnih vrednosti.

Što se tiče padavina, januar je počeo sa 17mm padavina niže od prosečnih vrednosti. Zatim su usledili februar i mart sa +8 odnosno +5 mm više od proseka. Na osnovu ovog za period januar mart se može zaključiti da su vrednosti vlage bile uobičajene. Usledio je april sa 35mm padavina niže od proseka a onda i maj sa 26mm padavina niže od proseka. Tokom juna visina padavina je bila 114 mm odnosno 37mm padavina više od proseka. To nije u potpunosti nadoknadilo manjak vlage, ali biljke su bile u dobroj kondiciji. U julu je visina padavina bila 61mm odnosno samo 6 mm niže od proseka pa se dobra kondicija biljaka nastavila. Avgust je imao visinu padavina od 82 mm što je za 28mm više od prosečnih vrednosti. Biljke su se držale dobro sve do kraja avgusta kada je tri – četiri dana temperatura prešla 34OC i prekinula normalno otpuštanje vlage iz zrna kukuruza i soje.

Period april – avgust je imao 2,7mm niže padavine od prosečnih vrednosti.

Ako se u obzir uzme da je isti period bio topliji za 1,2OC i da je raspored padavina bio neujednačen, 2020. godina može se oceniti kao blago nepovoljna za razvoj gajenih biljaka.

Knjiga Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji 2020 godine u prodaji [02.03.2020]

     Od strane izdavača iz Sombora, firme Agroprotekt doo, u prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2020. godine, autora dr Dragana Vajganda i Nemanje Raića.

   Knjiga sadrži pregled preko 950 sredstva za zaštitu bilja koji će se naći u prodaji 2020. godine. U odnosu na knjigu o Sredstvima za zaštitu bilja u 2019. godini, nova knjiga sadrži podatke o oko 60 preparata koji su prvi put registrovani tokom prošle godine. Takođe tu su i podaci o proširenju dozvola za korištenje kod 50tak preparata. U knjigu nisu uneti podaci o oko 120 registrovanih prepatara čiji nosioci registracija nisu više aktivna privredna društva. U knjigu nisu uneti podaci za oko 150 registrovanih preparata koje zastupnici ili distributeri ne planiraju da uvoze tokom ove godine.

   Sredstva su poređana po azbučnom redosledu imena preparata, pa se sredstva lako mogu pronaći u knjizi. Za svako sredstvo u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, naziv i količina aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i nekoliko pregleda podataka koji su sadržani kod pojedinačnih preparata. Tu je pregled proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja. Veoma je koristan i pregled aktivnih materija herbicida sa uticajem na plodored. Naredni je pregled preparata po mestu primene, odnosno biljnoj vrsti ili zasadu gde je preparat registrovan. Osim imena preparata ovaj pregled sadrži i podatak o karenci, vremenu koje treba da prođe od primene do žetve.

   Rezistencija - otpornost štetnih organizama je pojava koja se sve češće javlja kod insekata, gljiva i korova. Knjiga sadrži pregled aktivnih materija po mehanizmima delovanja, jer ukoliko je neki organizam razvio odpornost prema nekom sredstvu, ni druga sredstva koja imaju aktivnu materiju iz iste grupe po mehanizmu delovanja neće imati nikakvo delovanje na njega. Kod nas uputstva za upotrebu pesticida na sebi ne nose oznaku mehanizma delovanja pa je ovo korisna informacija za sve korisnike pesticida. U ovom pregledu je dat i podatak o datumu do koga aktivna materija trenutno ima odobrenje za korištenje u Evropskoj uniji. Poslednji je pregled preparata po aktivnim materijama, gde su za svaku aktivnu materiju navedeni preparati koji je sadrže i količina aktivne materije u preparatu.

     U knjizi se nalazi i deo sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji prema naučnim istraživanjima mogu imati određenu ulogu i u zaštiti bilja. Takođe tu su i podaci o preparatima koji sadrže žive organizme, prirodne neprijatelje koje možemo nabaviti na tržištu Srbije.

  

    Obim knjige je 373 strane, a izgled svih poglavlja može se videti na http://agroprotekt.leptiri.co.rs/knjige/sredstva.htm

    Cena knjige je 1920 dinara + troškovi slanja (oko 300) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 11 838 00. 

Meteorološke prilike 2019. godine [29.12.2019]

            Vremenske prilike tokom svake pojedinačne godine su priča za sebe. Poljoprivredna proizvodnja u Vojvodini u najvećoj meri odvija se na otvorenom polju, bez navodnjavanja i zato jako zavisi od vremenskih uslova.  Brzo prilagođavanje proizvođača postojećim uslovima neophodno je da bi proizvodnja bila uspešna. Podaci za 2019. godinu u Somboru upoređeni su sa podacima za period od 1955. do 2018. godine.

            Na grafikonu temperatura i padavina vidi se da je godina počela kao sušna. Od januara do juna, tokom svih meseci je visina padavina bila niža od proseka. Tokom prvih pet meseci palo je 82 litre kiše po kvadratnom metru manje nego što je to uobičajeno! U istom periodu temperature tokom svih meseci su bile više u odnosu na prosek i to od 0,8OC u januaru do čak 3,9OC u martu. Nije čudno što je ovo posle marta 2018. godine, natopliji mart od kada imamo podatke.

            Nastavak godine je doneo topliji april (za 2,2OC) a zatim maj koji je bio hladniji za 1,7OC u odnosu na prosek. Da se potsetimo, bio je ovo maj tokom kog je grejanje kuća radilo punom parom. Svi naredni meseci su bili topliji od proseka: jul za 0,8OC, jun za 1,8 OC, avgust za čak 2.8 OC i septembar za 1.9OC. Sve navedene temperature praćene su padavinama manjim od proseka osim u junu, tokom koga je palo čak 56 mm padavina više od proseka i u septembru tokom kog je palo 10mm padavina više od proseka.

            Poslednjih godina su povećane temperature bile praćene povećanom visinom padavina. Ove godine od januara do sepembra palo je 26mm padavina niže od proseka. Pri tome temperauta je bila viša za 1,8OC ! Tako da bi se moglo reći da su biljke bile u stalnom stresu.

          Najveći uticaj vreme u ovoj vegetaciji je imalo na strnine i uljanu repicu, koje su jako patile od nedostatka vlage tokom zime. Pšenice u martu su izgledale kao što prosečnih godina izgledaju u decembru! Bokorenje kasnije posejanih strnina je skoro potpuno izostalo. Obzirom da se sada gaje sorte koje da bi dale visok prinos traže dobro bokorenje, očekivanje da će prinosi biti umanjeni se i ostvarilo. Hektolitri zrna su bili uglavnom loši, pa je na mnogim njivama pšenica izgledala kao urodica a uljana repica kao mak. Soja i kukuruz su se dugo dobro držali, ali je nedostatak vlage uslovio da zrna prinudno sazre, pa su prinosi u proseku na kraju ipak bili značajno umanjeni. Lokalno dobre prinose donela su područja koja su imala sreću da dobiju jedan ili dva pljuska više, jer je to značilo da su dobili 50 do 80 mm padavina više od okoline.

Zaštita ječma od bolesti [03.05.2019]

     U zavisnosti od vremena setve, ječmovi se nalaze u različitim uzrastima od lista zastavičara do početka cvetanja. Pošto su učeestale kiše, preporuka je da se uradi zaštita sa: Priaxor 1 L/ha ili Zantara 1 L/ha, a mogu se koristiti i Amistar extra 0,7 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha ili Globaztar 1 L/ha.

    Na parcelama gde se pregledom ustanovi prisustvo žitne pijavice, potrebno je dodati: Scatto 0,5 L/ha ili Decis 0,5 L/ha ili Fastak 0,15 L/ha ili Plures 0,5 L/ha.

     Za povećanje proteina u stočnim ječmovima mogu se dodati Delfam plus 2 L/ha ili Vellamin 2 L/ha ili Nutriamino 2 L/ha.

Bolesti na ječmu [09.04.2019]

    Poslednjih nekoliko dana simptomi pegavosti i mrežavosti na listovim ječma su sve više prisutni. Obzirom da se javlja period kiše, a i rose su jake, preporuka je da se narednih par dana uradi zaštita ječmova preparatima: Opera max 1,5 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Priaxor 1 L/ha ili Teatar plus 0,8 L/ha.

Knjiga Podaci o sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2019. godine [15.03.2019]

Od strane izdavača iz Sombora, firme Agroprotekt doo, u prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2019. godine, autora dr Dragana Vajganda i Nemanje Raića.

   Knjiga sadrži pregled preko 950 sredstva za zaštitu bilja koji će se naći u prodaji 2019. godine. U odnosu na knjigu o Sredstvima za zaštitu bilja u 2018. godini, nova knjiga sadrži podatke o oko 40 preparata koji su prvi put registrovani tokom prošle godine. Takođe tu su i podaci o proširenju dozvola za korištenje kod 40tak preparata. U knjigu nisu uneti podaci o oko 90 registrovanih prepatara čiji nosioci registracija nisu više aktivna privredna društva. U knjigu nisu uneti podaci za oko 150 registrovanih preparata koje zastupnici ili distributeri ne planiraju da uvoze tokom ove godine.

   Sredstva su poređana po azbučnom redosledu imena preparata, pa se sredstva lako mogu pronaći u knjizi. Za svako sredstvo u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, naziv i količina aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i nekoliko pregleda podataka koji su sadržani kod pojedinačnih preparata. Tu je pregled proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja. Veoma je koristan i pregled aktivnih materija herbicida sa uticajem na plodored. Naredni je pregled preparata po mestu primene, odnosno biljnoj vrsti ili zasadu gde je preparat registrovan. Osim imena preparata ovaj pregled sadrži i podatak o karenci, vremenu koje treba da prođe od primene do žetve.

   Rezistencija - otpornost štetnih organizama je pojava koja se sve češće javlja kod insekata, gljiva i korova. Knjiga sadrži pregled aktivnih materija po mehanizmima delovanja, jer ukoliko je neki organizam razvio odpornost prema nekom sredstvu, ni druga sredstva koja imaju aktivnu materiju iz iste grupe po mehanizmu delovanja neće imati nikakvo delovanje na njega. Kod nas uputstva za upotrebu pesticida na sebi ne nose oznaku mehanizma delovanja pa je ovo korisna informacija za sve korisnike pesticida. U ovom pregledu je dat i podatak o datumu do koga aktivna materija trenutno ima odobrenje za korištenje u Evropskoj uniji. Poslednji je pregled preparata po aktivnim materijama, gde su za svaku aktivnu materiju navedeni preparati koji je sadrže i količina aktivne materije u preparatu.

     U knjizi se nalazi i deo sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji prema naučnim istraživanjima mogu imati određenu ulogu i u zaštiti bilja. Takođe tu su i podaci o preparatima koji sadrže žive organizme, prirodne neprijatelje koje možemo nabaviti na tržištu Srbije.

   Knjiga je posvećena dr Marku Injcu, doajenu zaštite bilja.

 

    Obim knjige je 380 strana, a izgled svih poglavlja može se videti na http://agroprotekt.leptiri.co.rs/knjige/sredstva.htm

    Cena knjige je 1920 dinara + troškovi slanja (oko 250) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 11 838 00. 

Meteorološke prilike 2018. godine [08.10.2018]

     Iza nas je još jedna vegetacija. Vremenski uslovi su bili izuzetno topli. Vremenske podatke za mesto Sombor u kontinuitetu imamo za period od 1955. do 2018. godine, pa se dalja analiza odnosi na merno mesto u Somboru. Obzirom da je klima Vojvodine prilično ujednačena što se tiče temperatura, podaci daju stvarnu sliku za temperaturne uslove u celoj Vojvodini.

     Na grafikonu temperatura i padavina su prikazane srednje mesečne temperature za raniji period i tokom vegetacije 2018. godine. Vidi se da je su svi meseci bili značajno topliji u odnosu na višegodišnje vrednosti. April je bio topliji za čak 5.1OC; maj za čak 3,7OC, jun za 1,9OC, jul za 1,2OC, avgust za čak 3,6OC i septembar za čak 2,2 OC. U proseku ceo period je bio topliji za čak 2,9OC u odnosu na prosek. Ove cifre se možda čine male, ali ako se uzme u obzir da je višegodišnja prosečna temperatura u aprilu 11,5OC a da je tokom 2018. godine bila 16,6OC to je povećanje od preko 30%!!! Za maj je to povećanje iznosilo skoro 20%!!! Ceo vegetacioni period je bio topliji za više od 15%!

     Ove izuzetno visoke temperature pratio je veoma loš raspored padavina. U aprilu i maju zabeleženo je čak 46mm padavina manje u odnosu na prosek. Zahvaljujući dobroj zalihi padavina iz zime, tokom aprila ozime gajene biljke nisu patile od suše, ali je krajem maja suša značajno počela da utiče na prinose ovih biljaka. U junu, julu i avgustu je zabeležena mnogo veća visina padavina u odnosu na prosek za 57mm u junu, i 27mm u julu i agustu. Tokom septembra je zabeleženo 4 mm padavina manje u odnosu na prosečnu vrednost. Kada se u obzir uzme ceo period od aprila do septembra, vidi se da je palo 60,7mm više padavina od proseka. Posle veoma sušnog aprila i maja, jari usevi su imali dosta padavina u ključnom periodu za formiranje dobrih prinosa.

     Najveća razlika je nastala u ranijem sazrevanju soje, kruške, kukuruza, lešnika, sunokreta, pa čak i većine sorti jabuka u odnosu na prosečne vrednosti. Krompir je u periodu kada zahteva niže temperature bio izložen visokim temperaturama, pa su prinosi značajno niži. Od štetočina dominirale su toploljubive vrste kao što je pamukova (kukurzna) sovica. Kod većine vrsta leptira, koje mogu biti štetne je zabeležena treća generacija, iako je uobičajeno da imaju dve generacije godišnje.

Sakupljanje prazne ambalaže od pesticida [07.06.2018]

      Udruženje proizvođača SECPA na području Sombora, Apatina i Odžaka će uskoro vršiti prikupljanje ambalaže od upotrebljenih sredstava za zaštitu bilja.

11. juna Kupusina 8-9.30, Prigravica 10 - 11, Svilojevo 11.30-13.00 i Sonta 13.30-16.00 časova

12. juna Bački Breg 8-9.30, Bezdan 10-11, Sombor 11.30-14.00 i Stapar 14.30 - 16.00 časova

13. juna Riđica 8-9.00, Svetozar Miletić 9.30-11.00, Aleksa Šantić 13.30-14.30 i Kljajićevo 15-16 časova

14. juna Doroslovo 8-10.30, Srpski Miletić 11-12, Karavukovo 12.30-13.30, Deronje 14-15 časova

15. juna Bački Brestovac 8-9, Bački Gračac 9.30-11, Odžaci 11.30-12.30, Lalić 13-14, Ratkovo 15-16 časova.

          Ambalaža treba da je tri puta isprana odmah nakon pražnjenja da bi bila preuzeta i uništena tako da ne šteti okolini. 

     Pridružite se akciji kako bi živeli u bezbednom okruženju, bez opasnog otpada!

Više iinformacija možete dobiti u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Somboru ili na sajtu SECPA

Stanje useva ječma [21.04.2018]

    Ječam posejan u optimalnim rokovima setve je u fazi lista zastavičara. Mrežavosti i pegavosti ječma ima na skoro svim pregledanim usevima. Preporuka je da se pregledaju usevi ječma narednih nekoliko dana. Ukoliko su pege prisutne na zastavičaru ili na listu ispod njega na više od 10% vlatova, preporuka je da se uradi zaštita. Od preparata preporučujemo: Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphera 0,5 L/ha ili Zantara 1 L/ha ili Teatar plus 0,8 L/ha ili Globaztar 1 L/ha ili Opus team 1 L/ha.

      Ukoliko želite da koristiti ekološki prihvatljivija rešenja, na ječmovima gde je na listu manje od 10% vlatova sa simptomima preporučuje se upotreba preparata Bacilomix specijal 3 L/ha. Na usevima gde ima više od 10% vlatova sa simptomima bolesti zaštitu preparatom Bacilomix ponoviti za sedam do 10 dana.

     Zbog suše koja je sve izraženija na velikom delu parcela pod ječmom preporuka je da se dodaju i Megafol ili Isabion ili NutriAmino ili Delfam plus ili Vellamin ili Wuxal super 3 L/ha.

     Zaštitu je najbolje uraditi do utorka 24 aprila.

Pojava bolesti na ječmu [01.04.2018]

     Ječam koji je posejan do 15. oktobra nalazi se u fazi bokorenja i prvog kolenca, a oni kasnije posejani u fenofazi punog bokorenja. Na većini useva, kao posledica stalnog vlaženja prisutne su u većoj ili manjoj meri bolesti a najviše je mrežavosti ječma. Preporuka je da se u narednih nekoliko dana pregledaju ječmovi u ukoliko je bolest prisutna na više od 10% biljaka uradi zaštita sa: Amistar extra 0,75 L/ha ili Cello 1,25 L/ha ili Globaztar 0,5 L/ha ili Opera max 1,5 L/ha ili Sphera 0,3 L/ha ili Zantara 1,5 L/ha ili Falcon 0,6 L/ha ili Teatar plus 0,8 L/ha.

        Na ječmovimea gde je prisutno manje od 10% biljaka sa simptomima bolesti preporuka je da se uradi zaštita mikrobiološkim preparatom Bacilomix specijal 3 L/ha.

      Obzirom na veliku količinu padavina u poslednjih mesec dana, mogu se očekivati visoki prinosti ječma, pa je poželjno primeniti i zaštitu od poleganja preparatima: Moddus Evo 0,6 L/ha ili Moxa 0,5 L/ha ili Cycocel 2 L/ha ili Cerone 1 L/ha.

      Na veoma bujnim ječmovima je došlo do oštećenja od mraza pa se tu preporučuje dodavanje preparata: Delfam plus 2 L/ha ili Amino 16 2 L/ha ili Vellamin 2 L/ha.

Knjiga Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji 2018. godine [09.03.2018]

Od strane izdavača iz Sombora, firme Agrorpotekt doo, u prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2018. godine, autora dr Dragana Vajganda i Nemanje Raića.

   Knjiga sadrži pregled preko 900 sredstva za zaštitu bilja koji će se naći u prodaji 2018. godine. U odnosu na knjigu o Sredstvima za zaštitu bilja u 2017. godini, nova knjiga sadrži podatke o oko 60 preparata koji su prvi put registrovani tokom prošle godine. Takođe tu su i podaci o proširenju dozvola za korištenje kod 50tak preparata. U knjigu nisu uneti podaci o oko 60 registrovanih prepatara čiji nosioci registracija nisu više aktivna privredna društva. Takođe nisu uneti podaci ni za oko 200 preparata koje zastupnici ili distributeri ne planiraju da uvoze tokom ove godine.

    Sredstva su poređana po azbučnom redosledu imena preparata, pa se sredstva lako mogu pronaći u knjizi. Za svako sredstvo u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, naziv i količina aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i nekoliko pregleda podataka koji su sadržani kod pojedinačnih preparata. Tu je pregled proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja. Veoma je koristan i pregled herbicida sa uticajem na plodored. Naredni je pregled preparata po mestu primene, odnosno biljnoj vrsti ili zasadu gde je preparat registrovan. Osim imena preparata ovaj pregled sadrži i podatak o karenci, vremenu koje treba da prođe od primene do žetve.

   Rezistencija - otpornost štetnih organizama je pojava koja se sve češće javlja kod insekata, gljiva i korova. Knjiga sadrži pregled aktivnih materija po mehanizmima delovanja, jer ukoliko je neki organizam razvio odpornost prema nekom sredstvu, ni druga sredstva koja imaju aktivnu materiju iz iste grupe po mehanizmu delovanja neće imati nikakvo delovanje na njega. U ovom pregledu je dat i podatak o datumu do koga aktivna materija trenutno ima odobrenje za korištenje u Evropskoj uniji. Poslednji je pregled preparata po aktivnim materijama, gde su za svaku aktivnu materiju navedeni preparati koji je sadrže i količina aktivne materije u preparatu.

     U knjizi se nalazi i deo sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji prema istraživanjima mogu imati određenu ulogu i u zaštiti bilja. Takođe tu su i podaci o preparatima koji sadrže žive organizme, prirodne neprijatelje koje možemo nabaviti na tržištu Srbije.

    Knjiga je posvećena dr Živici Radin, doajenu entomologije i insekticida koja je živela i radila u Somboru do jeseni prošle godine.

 

    Obim knjige je 370 strana, a izgled svih poglavlja može se videti na http://agroprotekt.leptiri.co.rs/knjige/sredstva.htm

    Cena knjige je 1920 dinara (sa PDVom) + troškovi slanja (oko 200) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 11 838 00. 

Pretplata na Agroupozorenje za 2018. godinu [27.02.2018]

     Sajtu Agroupozoren!e može da se pristupi kao običan korisnik i kao pretplatnik.

     Običan korisnik vidi deo vesti, to jest najavu događaja, a pretplatnik osim vesti vidi i konkretnu preporuku odnosno signal za tretiranja ili agrotehničku meru. Ipak najveća razlika je u dostupnosti podataka.

     Podatke prikupljene sa feromonskih i svetlosnih klopki te rezultate matematičkih modela o razvoju bolesti i štetočina običan korisnik vidi za mnogo kraći period u nazad i samo tekući dan u napred. Pretplatnik vidi podatke za duži vremenski interval u nazad, ali ono što je još važnije, vidi podatke matematičkih modela za tri dana unapred. Kada počne vegetacija podatke o brzini razvoja bolesti i štetočina ili o tome da li će doći do ispunjenja uslova za infekciju ili ne, pretplatnici vide za naredna tri dana. Prognozirani podaci se daje na osnovu vremenske prognoze i tačni su onoliko koliko je tačna vremenska prognoza. Svima nama u poljoprivredi i zaštiti bilja uopšte je poznato da se vremenske prognoze često ne ostvare, pa zato te podatke moramo uzmati sa velikom rezervom. Ipak oni nam daju pravac u kome treba da planiramo svoje poslove.

     Pretplata za 2018. godinu iznosi 3000 dinara (2500 din + 20% PDV) i važi od momenta uplate do 31. decembra ove godine. Ukoliko ste zainteresovani da postanete pretplatnik, javite se na vajgandd@sbb.rs ili na 063 326 772. Najpre će Vam biti poslan korisnički Ugovor na uvid i ukoliko se slažete sa njim, biće Vam poslani Ugovor i uplatnica za plaćenje pretplate.

62 seminar biljne zaštite u Hrvatskoj [03.02.2018]

   U periodu od 6. do 9. februara 2018., u organizaciji Hrvatskog društva biljne zaštite i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, održaće se 62. seminar biljne zaštite. 

    Više podataka o seminaru možete pronaći na sajtu Hrvatskog društva biljne zaštite.

XIV savetovanje o zastiti bilja Srbije [11.11.2017]

     U periodu od 27. novembra do 01. decembra u organizaciji Društva za zaštitu bilja Srbije na Zlatiboru će se održati XIV savetovanje o zaštiti bilja Srbije. Program savetovanje i druge informacije možete pronaći ako odete na sajt Društva

Meteorološke prilike vegetacije 2017 godine [08.11.2017]

            Iza nas je još jedna vegetacija. Vremenski uslovi su bili izuzetno topli. Vremenske podatke za mesto Sombor u kontinuitetu imamo za period od 1955.  do 2017. godine, pa se dalja analiza odnosi na Sombor. Obzirom da je klima Vojvodine prilično ujednačena što se tiče temperatura, podaci daju stvarnu sliku za temperaturne uslove u celoj Vojvodini. Deo podataka iz prošlosti je dobijen od Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i na tome im se zahvaljujem.

         Na grafikonu temperatura i padavina su prikazane srednje mesečne temperature tokom 2017. godine. Vidi se da je samo april bio na nivou višegodišnjih vrednosti. Svi ostali meseci su bili toplijii od proseka i to: maj za 0.9OC, jun za 2,6OC, jul za 1,5OC, avgust za čak 4,4OC i septembar za 0,8 OC. U proseku ceo period je bio topliji za 1,7OC u odnosu na prosek. Kod temperatura bio je značajan mraz 27. marta koji je značajno smanjio rod jabuke i drugog voća posebno u nekim regionima.

            Avgust je temperaturno bio najekstremniji. Tokom avgusta je izmerena srednja temperatura od 25.3OC, što je najviša srednja mesečna temperatura ikad zabeležena. (Do sada je mesečni rekord izmeren u julu 2012. godine i iznosio je 25.1OC). Na grafikonu srednjih mesečnih temperatura za avgust se vidi jedna kriva i jedna prava linija. Kriva predstavlja mesečne temperature po godinama i vidi se da su temperature u avgustu sve više i više. Od 2007. godine, svi avgusti su bili topliji od višegodišnjeg proseka koji za avgust iznosi 20.9 OC! Prava linija predstavlja trend - pravac povećanja srednje mesečne temperature u avgustu. Od 1955. godine do sada, srednja mesečna temperatura je porasla sa 19,3 OC na 22.7OC ili za 3,4 OC odnosno za 15%!

            Visoke temperature u 2017. godini pratio je neravnomeran raspored padavina. Visina padavima tokom 2017. godine je u aprilu bila veća za 1 mm i u septembru za 22mm. Tokom ostalih meseci u 2017. godini visina padavina je bila niža u odnosu na srednje vrednosti i to u maju za 6mm, junu za 24mm, julu za 11mm i avgustu za 29mm. Niže padavine u odnosu na višegodišnji prosek nisu očekivane, jer više temperature obično prate i više padavine. Tokom vegetacionog perioda je palo za 48 mm padavina manje nego što je to prosek. Ukoliko iz računanja izuzmeno septembar, kada su kukuruz, soja i suncokret već završili vegetaciju onda je manjak padavina iznosio 70mm!!!

            Iza nas je vegetacija koja je bila toplija za 1,7OC u odnosu na prosek i sa 48 mm (70 mm bez septembra) nižim padavinama nego što je to uobičajeno!!! Promena klime ide u pravcu da će deficit vlage tokom proleća i leta biti sve veći što već dovodi da u regionima sa peskovitijim zemljištem ozime kulture pšenica, ječam i uljana repica zauzimaju sve veći udeo u setvenoj strukturi, jer one obezbeđuju stabilnije prihode nego jare gajene biljke.

Bolesti na ječmu [26.04.2017]

     Setva ječma predhodne jeseni je bila prekinuta dugim kišnim periodom. Zato su ječmovi u veoma različitim uzrasnim fazama. Ječmovi posejani u optimalnom roku, u prvoj polovini oktobra se nalaze u fazi lista zastavičara. Ti ječmovi su uglavnom u odličnoj kondiciji i na njima se bolesti uglavnom mogu naći samo u tragu. 

     Ječmovi koji su posejani u drugoj polovini novembra su u fazi vlatanja. Ovi ječmovi su uglavnom u lošoj kondiciji i na njima su poslednjih par dana intenzivno počeli da se pojavljuju simptomi bolesti lista.

    Preporuka je da se usevi ječma pregledaju u narednih nekoliko dana. Ječmovi posejani u prvoj polovini oktobra treba da se zaštite jer su u optimalnoj fazi da se uradi zaštita. Preporuka je da se koriste preparati: Acanto plus 0,6 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphera 0,3 L/ha ili Tatar plus 1 l/ha ili Opera max 1,5 L/ha . Mogu se koristiti i Globaztar 0,6 L/ha ili Opus team 1 L/ha ili Zantara 1,5 L/ha ili Osiris 2 L/ha ili Bounty 0,6 L/ha.  Na ječmovima posejanim u drugoj polovini novembra je preporuka da se navedenim preparatima dodaju Dithane 2,5 kg/ha ili Bacilomix specijal 3 L/ha.

Moguć mraz 21,22. aprila - ratarstvo [17.04.2017]

Prema vremenskoj prognozi u petak, subota 21,22.aprila, moguća je pojava mraza, u trajanju od 1-3 sata. Mraz je moguć u svim regionima Srbije, ali će jako zavisiti od konfiguracije terena. Prognozirani intenzitet je do -1,5C. Na peskovima i mikrodepresijama moguće su i niže temperature.

Osetljivost ratarskih biljnih vrsta na mraz je sledeća:

- Kukuruz: faza nicanje-3 lista oštećenje lista do -2-2,5C, ali će doći do regeneracije biljaka 

- Suncokret: faza ponik-2 lista bez oštećenja do -5C

- Šećerna repa: izmrzava u fazi nicanja -3C, a u fazi ponik-2lista izmrzava na -6C 

- Pšenica, ječam: faza vlatanja bez oštećenja do -4C, početak vlatanja do -7C

- Soja: ponik izdržava bez oštećenja do -2,5C   

- Grašak: do pojave cvetnih pupoljaka izdržava mrazeve od -3 do -5C zavisnosti od sorte

- Uljana repica: u fazi cvetanja minimalno oštećenje cveta je do -2C

Ako se obistini najavljena prognoza, najugroženije su soja i uljana repica.

Ostale moguće mere ublažavanja posledica mraza su:

- zaštita sa tzv. biljnim antifrizima na bazi bakterija iz roda Thiobacillus. Preparati koji mogu da se nabave kod nas, različitim kanalima su Cropaid i NPA-Thiofert. Preporučen momenat primene je četvrtak 20.april (nekoliko sati pre očekivanog mraza). Pruža zaštitu 10 dana, i za mrazeve do -6C.

- primena antistres korektora (Isabion, Delfan, Vellamin, Epin Extra...). Treba ih primeniti neposredno pred mraz ili u prvih 24 sata po početku mraza. Ublažavaju problem kod mrazeva do -2C. Tretman ponoviti nakon mraza u naredna 2-3 dana.

- kod uljane repice koja sada cveta pomoć može biti i primena giberelinskih kiselina (Banko, Gibrell, Gibb, Berelex, Gibb Plus...). Treba ih primeniti u roku od 12 sati nakon mraza i tretman ponoviti za 7-10 dana.

Žitna pijavica [10.04.2017]

     U toku je hranjenje odraslih insekata i polaganje jaja žitne pijavice - Leme melanopus. Odrasli insekti hranjenjem prave male štete i suzbijanje se preporučuje samo ako se pregledom ustanovi brojnost veća od 10tak po metru kvadratnom.  U slučaju velike brojnosti imago se može suzbijati sa: Karte zeon 2 dL/ha, Bifenikus 2 dL/ha, Biscaya 0,2 L/ha, Decis 0,3 l/ha, Fastak 0,15 l/ha, Mavrik 0,15 L/ha. Za sada piljenje larvi nije zabeleženo, ono se očekuje krajem ove i početkom naredne nedelje.

Knjiga Podaci o sredstvima za zaštitu bilja u Srbiji 2017. godine [06.03.2017]

     U prodaju je ušla knjiga Podaci o Sredstvima za zaštitbu bilja u Srbiji 2017. godine, autora Dragana Vajganda i Nemanje Raića. O svakom sredstvu u knjizi su podaci o formulaciji sredstva, nazivu i količini aktivne materije, pripadnost aktivne materije po komitetima rezistencije, otrovnost preparata za pčele, podatak o radnoj karenci, mestu primene, nameni, dozi ili koncentraciji primene i karenci.

    Osim podataka o pojedinačnim preparatima knjiga sadrži i pregled proizvođača i zastupnika sredstava, uticaj herbicida na plodored, pregled preparata prema biljnim vrstama i nameni, kao i pregled preparata po aktivnim materijama.

    Obim knjige je 390 strana, a izgled svih poglavlja može se videti ako kliknete ovde.

    Cena knjige je 2200 dinara + troškovi slanja (oko 200) dinara i može se naručiti na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 0631183800. 

Prihrana ječma azotom [14.01.2017]

Generalno ječmovi  su ušli u zimu u odličnoj kondiciji. Međutim, golomrazice su možda nparvaile štetu (detaljnije vidi obaveštenje od 08.01.2017). Konačan sud o štetama ćemo moći doneti krajem februara.

Snabdevenost zemljišta zimskom vlagom je loša, skoro u celoj Srbiji. Zemljište je u sloju 0-100cm tretnutno popunjeno sa 65% od svog maksimalnog kapaciteta. Količina zimskih taloga je oko 80lit, nedostaje još oko 120 lit padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika do sada nije bilo prilike da se uradi  N-min analiza na lakopristupačan azot. Ipak probaćemo da damo neke generalne preporuke za prihranu ječma.

Pošto ne znamo, trenutno, da li je i kolika su oštećenja od zimskih mrazeva, za preporuku je da se svakao sa prihranom ječma sačeka kretanje vegetacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će oko 15.marta. Tako da  prihranu ječma treba planirati u vreme kretanja vegetacije (10-15. mart). Prihranu najbolje raditi sa AN ili KAN. Ureeu bi trebalo izbegavati naročito u prihrani pivskog ječma. Samo izuzetno će trebati uraditi više od jedne prihrane.

Generalna preporuka količine azota, za pivarske ječmove, koje se trebaju još dodati su sledeće:

1. na zemljištima gde je sadržaj humusa ispod 1.5% prosečno dodati do 55 kg čistog N/ha (160kg/ha AN ili 200 kg/ha KAN), 

2. na zemljištima sa 2-3% humusa ne više od 30kg čistog N/ha (90 kg/ha AN ili 110 kg/ha KAN).

3. na zemljištima sa više od 3% humusa ne više od 20kg čistog N/ha (60 kg/ha AN ili 80 kg/ha KAN).

Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Kod stočnih ječmova preporučene količine povećati najviše za 30%.

AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše ječmove do početka marta možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Drugi način je kada krene vegetacija neposredno pred prihranu da se uradi testiranje biljne mase na sadržaj azota (Green Seeker ili N-tester). Ako N-min pokaže u sloju od 0-90cm sadržaj lakopristupačnog azota veći od 30 kg/ha, a već sada imate vrlo razvijen usev, obavezno planirajte primenu regulatora rasta (Cerone, Cycocel, Moddus) da bi izbegli poleganje useva.

Kolika je opasnost do izmrzavanja ozimih strnih žita i uljane repice! [08.01.2017]

Prema literaturnim podacima, bez snežnog pokrivača,  izmrzavanje može da nastupi ako se temperature vazduha spuste na:

- pšenica ispod  -20°C (-25°C)

- ozimi ječam  ispod -15°C (-20°C)

- uljana repica ispod -12°C (-15°C)

Da li će i u kojoj meri da dođe do izmrzavanja zavisi od učestalosti i dužina ekstremno niskih temperatrura, naglih otopljavanja i smrzavanja, sorte/hibrida, razvijenosti useva (kasne setve, slabiji usevi su osetljiviji), ishranjenosti mladih biljaka (pre svega sa fosforom i kalijumom)…

Ako se sve ovo uzme u obzir možemo reći, na osnovu trenutne situacije da postoji realna opasnost od oštećenja pre svega useva uljane repice, pa i ječma. Međutim, pošto ima dosta parcela pod pšenicom koja je sada u fazi nicanja ili prva dva lista i na ovim njivama treba očekivati štete od zimskih mrazeva. Naročito su ugroženi lokaliteti gde nema snežnog pokrivača ili je on tanji od  3-4cm (veći deo Vojvodine).

 Trenutna temperatura zemljišta na 5cm dubine ispod debljeg snežnog pokrivača je oko -0,5°C bez većih oscilacija tokom dana. Ali gde ga nema ili je tanji od 2cm dnevne oscilacije idu u proseku -3 do -8°C, što svakako ne doprinosi ublažavanju ekstremnih uslova.   

Problem malo ublažava, kod useva koji su na vreme posejani i u dobroj kondiciji, činjenica da su biljke maksimalno iskaljene (dugo traju hladni dani, koji nisu bili prekidani dužim toplim periodima). Takođe je dobro što je zemljište suvo (u Vojvodini trenutno vladaju uslovi suše do ekstremne suše, a u centraloj Srbiji normalni do sušni uslovi), pa i to ublažava negativno delovanje niskih temperatura (na prim: kod uljane repice tolerantnost na niske temperature jako pada u vlažnom zemljištu – može da izmrzne već na -7 do -10°C).

XIII Simpozijum o zaštiti bilja u BiH [08.11.2016]

U organizaciji Društva za zaštitu bilja BiH u Tesliću će se u periodu od 15-17. 11.2016. održati XIII Simpozijum o zaštiti bilja u BiH. Više informacija možete pronaći na sledećoj adresi http://www.dzbbih.org/aktivnosti.html 

Obratiti pažnju na poljske glodare [03.11.2016]

Uočava se nagli porast populacije poljskih glodara na parcelama. Za sada je najveće prisustvo na neobrađenim strništima i zaparloženim površinama, ali je i sve veći broj aktivnih rupa na novoposejanim parcelama strnih žita i uljane repice. Potrebno je obići parcele ozimih useva (pšenica, ječam, uljana repica. lucerka) i utvrditi prisustvo poljskih glodara (miševi, voluharice...). Mere suzbijanja je potrebno primeniti ako se utvrdi više od 5 rupa/100m2 (ozima žita i uljana repica) odnosno 3 rupe/100 m2 (lucerišta). Najefikasnije je suzbijanje mamcima na bazi cink-fosfida (dovoljno je 5gr mamaka/rupi), takođe se mogu primeniti i preparati na bazi bromadiolona (10-20gr/rupi). Nakon 10-tak dana preporučuje se ponovni obilazak parcela i ponovni tretman aktivnih rupa. 

Ovi mamci smeju da se primenjuju isključivo postavljanjem u rupe. Zabranjeno je njihovo rasturanje po čitavoj površini, pošto su izuzetno toksičini na ostalu divljač. 

AgroNews - dnevni pregled vesti iz oblasti poljoprivrede [12.10.2016]

       Od 7. maja 2008. godine kada je objavljen prvi broj, redakcija agronews -a svakog radnog jutra svim zainteresovanima distribuira dnevni pregled aktuelnih, proverenih i najvažnijih vesti iz oblasti domaće i svetske poljoprivrede.

      U vreme kada smo izloženi ”bombardovanju” raznim informacijama, ističe se neophodnost da u toj masi izdvojimo ono što je za nas najbitnije, ono što predstavlja suštinu našeg interesa. U sferi poljoprivrede, agronews nudi upravo takav pregled. Za desetak minuta, koliko je dovoljno da se informiše čitajući ovaj dnevni pregled vesti iz oblasti poljoprivrede, čitaoc saznaje sve o najvažnijim dešavanjima u ovoj oblasti.

Prijava za bilten vesti iz poljoprivrede moguća je na web portalu www.agronews.rs 

Ječam u fazi zastavicara do cvetanja [20.04.2016]

     Zavisno od roka setve ječmovi se nalaze od faze lista zastavičara do faze cvetanja. Većina ječmova je dosta zdrava, ali pošto se javljaju padavine preporuka je da se ječam pregleda na prisustvo pega i po potrebi uradi zaštita u naredna 3 dana. Na ječmovima gde je prisutno 5 do 10 pega na gornja dva lista po metru kvadratnom, preporučuje se upotreba preparata Bacillomix specijal 3 L/ha. Na ječmovima gde je prisutno 10 do 30 pega na gornja dva lista po metru kvadratnom preporučuje se upotreba preparata: Amistar extra 0,7 L/ha ili Acanto plus 0,7 L/ha ili Teatar plus 0,75 L/ha ili Sphera 0,33 L/ha ili Mercury 0,8 L/ha. Ukoliko ima više od 30 pega po metru kvadratnom na gornja dva lista, onda nakon primene navedenih fungicida nakon nedelju dana prskati i sa Bacillomix specijal 3 L/ha.

Bolesti na ječmovima [29.03.2016]

     Vlažno vreme i dugotrajne rose uslovile su širenje bolesti lista ječma na gornje listove. Preporuka je da se u narednih nekoliko dana uradi zaštita prepatarima: Acanto plus 0,7 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Falcon 0,6 L/ha ili Duofen plus 0,75 L/ha ili Opus team 0,8 L/ha ili Mercury 1 L/ha. Obzirom na velike primomene u temperaturama preporuka je da se uradi i prihrana preparatima Delfam plus ili Nutriamino plus ili Isabion ili Megafol 1 L/ha.

     Rane setve su u fazi razvijenog drugog i trećeg kolenca pa se tretman protiv poleganja može urariti prepatatima Cerone 0,8 L/ha ili Moddus 0,4 L/ha. Setve posle 25 oktobra su u fazi prvog i drugog kolenca, pa se preporučuje tretman protiv poleganja sa Cycocelom 2 L/ha.

Prihrana ječma azotom [26.01.2016]

Generalno ječmovi  se nalaze u odličnoj kondiciji, čak je jedan deo useva ušao prerazvijen u zimu. Za sada nije primećeno bilo kakvo oštećenje od zime na ječmovima. To što su parcele požutele ne treba da zabrinjava, golomrazice i nagle temperaturne promene su dovele do propadanja dela lisne mase. Međutim, čvor bokorenja i korenov sistem nisu oštećeni, pa će po kretanju vegetacije uslediti brza regeneracija lisne mase.  

Snabdevenost zemljišta zimskom vlagom loša. Iako je zemljište je u sloju 0-100cm tretnutno popunjeno sa 98% od svog maksimalnog kapaciteta. Količina zimskih taloga je oko 75lit, nedostaje još oko 130 lit padavina. Prognozirane količine padavine tokom februara, su male i verovatno neće bitnije da poprave vodni bilans zemljišta. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Prema našim ispitivanjima, posmatrajući sloj 0-90cm dubine zemljišta, generalno najviše azota ima u sloju 30-60cm, ponegde u sloju od 60-90cm, najmanje u sloju 0-30cm. Trenutno prosečno ima oko 22 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-90cm zemljišta, sa rasponom od 13-63 kg/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, distribucije i količine raspoloživog azota u zemljištu, na većini parcela treba očekivati malo iznad prosečne do visoke prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 10-15.marta. Tako da  prihranu ječma treba planirati u vreme kretanja vegetacije (10-15. mart). Prihranu najbolje raditi sa AN ili KAN. Ureeu bi trebalo izbegavati naročito u prihrani pivskog ječma. Samo izuzetno će trebati uraditi više od jedne prihrane.

Na osnovu stanja azota u zemljištu, za pivarske ječmove, količine azota koje se trebaju još dodati su sledeće:

1. na zemljištima gde je sadržaj humusa ispod 1.5% prosečno će trebati još dodati do 55 kg čistog N/ha (160kg/ha AN ili 200 kg/ha KAN), 

2. na zemljištima sa 2-3% humusa ne više od 30kg čistog N/ha (90 kg/ha AN ili 110 kg/ha KAN).

3. na zemljištima sa više od 3% humusa ne više od 20kg čistog N/ha (60 kg/ha AN ili 80 kg/ha KAN).

Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Kod stočnih ječmova preporučene količine povećati najviše za 30%.

AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše ječmove do početka marta možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Drugi način je kada krene vegetacija neposredno pred prihranu da se uradi testiranje biljne mase na sadržaj azota (Green Seeker ili N-tester). Ako N-min pokaže u sloju od 0-90cm sadržaj lakopristupačnog azota veći od 30 kg/ha, a već sada imate vrlo razvijen usev, obavezno planirajte primenu regulatora rasta (Cerone, Cycocel, Moddus) da bi izbegli poleganje useva.

Obratiti pažnju na žitnog bauljara [23.12.2015]

Ovih dana je uočena sporadična aktivnost žitnog bauljara na parcelama pšenice i ječma. Vremenski uslovi će narednih nekoliko dana pogodovati aktivnosti štetočine. Preporuka je da se obiđu parcele, posebno one koje su monokulturi ili se graniče sa prošlogodišnjim strništima. Ukoliko se konstatuje više od 10 sveže oštećenih biljaka po metru kvadratnom, trebalo bi da se uradi suzbijanje bauljara preparatima koji su kombinacija hlorpirifosa i nekog piretroida (Pyrinex Super 1 lit/ha, Nurell-D 1.5 lit/ha ...). Voditi računa da tretman treba da se radi u podnevnim satima, kada je sunčan dan i da su temperature najmanje 10°C stepeni.  

Meteorološki podaci tokom vegetacije u 2015. godini [23.10.2015]

Vegetacioni period 2015. godine sigurno moramo pamtiti po ekstremno visokim temperaturama i lokalnim ali veoma obimnim padavima.

            Na grafikonu meteoroloških prilika za Sombor, koji je napravljen na osnovu meteoroloških podataka Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, može se videti da je ceo period april - avgust bio topliji u odnosu na višegodišnji prosek. Svi meseci su bili topliji od višegodišnjih prosečnih vrednosti  i to april za 0,6 OC, maj za 0,9 OC, jun za 0,7 OC, avgust za čak 2,5 OC i septembar za čak 2,8 OC.

            Padavine su bile niže 50 mm tokom  pet meseci vegetacije u odnosu  navišegodišnji prosek. To je samo oko 10% niža visina padavina od višegodišnjeg proseka. Ono što je posebno  bilo loše to je raspored padavina. Na grafikonu se vidi da su padavine u aprilu, junu i julu bile niže za 29, 49 i 40 mm u odnosu na prosečne vrednosti. Takođe se vidi da je tokom maja izmereno više od dvostruke uobičajene visine padavina a u avgustu skoro dvostruka visina padavina!

            Ovakvi meteorološki uslovi su uticali ina masovnu pojavu subtrospkih i tropskih vrsta štetočina, a bolesti su imale takođe veoma povoljne uslove za razvoj.

Poboljšanje fiziološkog stanja ječma [06.05.2015]

     Zavisno od roka setve, ječmovi se nalaze u fazi zastavičara ili klasanja. Pojava bolesti lista je za sada zanemarljiva. Ipak sada je pravo vreme da se uradi tretman koji će poboljšati fiziološko stanje ječma. Preporuka je da su uradi tretman kombinacijom fungicida: AMISTAR EXTRA 0,75 L/ha ili TEATAR PLUS 1 L/ha ili MERCURY 1 L/ha ili OPERA 0,8 L/ha ili SPHERA 0,33 L/ha ili ACANTO PLUS 0,7 L/ha sa prihranom: NUTRIAMINO PLUS, DELFAM, WUXAL ASCOFOL, ISABION ili VELLAMIN 24 svi u količini od 1 L/ha. U njivama se mogu naći pojedinačni primerci ispiljenih žitnih pijavica, a većina populacije je još uvek u fazi odraslog insekta i jaja koje ne treba suzbijati. Ukoliko pregledom ječma konstatujete više od 15 larvi žitne pijavice po metru kvadratnom, preporuka je da se uradi suzbijanje larvi sa BIFENICUS 0,2 L/ha ili DECIS 0,5 L/ha ili FASTAC 0,15 L/ha ili LAMDEX 0,2 L/ha ili KARATE ZEON 0,2 L/ha.

Zaštita ječma od bolesti [29.03.2015]

     Ječmovi se nalaze u fazama od kraja bokorenja do drugog kolenca. Na većini sorti su pristuni simptomi pegavosti i mrežavosti listova ječma. Na sortama na kojima su simptomi prisutni na više od 20% listova, preporučuje se zaštita preparatima: Falcon 0,6 L/ha ili Zamir 1 L/ha ili Cello 1,25 L/ha, a mogu se koristiti i preparati Acanto plus 0,7 L/ha ili Opera 0,8 L/ha ili Amistar extra 0,75 L/ha ili Sphera 0,33 L/ha ili Mercury 1 L/ha ili Teatar plus 1 L/ha. 

      Na sortama gde su simpromi prisutni u manjem obimu, a postoji potreba suzbijanja korova, preporučuje se dodavanje preparata Bacillomix specijal 1 L/ha ili Delfam 1 L/ha ili Isabion 1 L/ha.

     Većina ječmova je sklona poleganju, pa se preporučuje upotreba preparata Moddus 0,5 L/ha ili Cycocel 2 L/ha ili Cerone 1 L/ha.

     

Prihrana ječma azotom [26.01.2015]

Generalno ječmovi  se nalaze u odličnoj kondiciji, čak je jedan deo useva ušao prerazvijen u zimu. Za sada nije primećeno bilo kakvo oštećenje od zime na ječmovima. To što su parcele požutele ne treba da zabrinjava, golomrazice i nagle temperaturne promene su dovele do propadanja dela lisne mase. Međutim, čvor bokorenja i korenov sistem nisu oštećeni, pa će po kretanju vegetacije uslediti brza regeneracija lisne mase.  

Već sada je snabdevenost zemljišta zimskom vlagom optimalna. Odnosno, zemljište je u sloju 0-100cm popunjeno do svog maksimalnog kapaciteta. Prognozirane padavine tokom februara će na pojedinim lokacijama stvoriti vodoleže i verovatno dovesti do propadanja dela useva. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Prema našim ispitivanjima, posmatrajući sloj 0-90cm dubine zemljišta, generalno najviše azota ima u sloju 30-60cm, najmanje u sloju 0-30cm. Trenutno prosečno ima oko 25 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-90cm zemljišta, sa rasponom od 13-40 kg/ha. Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih daljih padavina do kraja zime, distribucije i količine raspoloživog azota u zemljištu, na većini parcela treba očekivati malo iznad prosečne do visoke prinose za dati nivo agrotehnike i proizvodni kapacitet parcele. Pa shodno tome treba planirati i dalje agrotehničke operacije.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 1-10.marta. Tako da  prihranu ječma treba planirati u vreme kretanja vegetacije (5-15. mart). Prihranu najbolje raditi sa AN ili KAN. Ureeu bi trebalo izbegavati naročito u prihrani pivskog ječma. Samo izuzetno će trebati uraditi više od jedne prihrane.

Na osnovu stanja azota u zemljištu, za pivarske ječmove, količine azota koje se trebaju još dodati su sledeće:

1. na zemljištima gde je sadržaj humusa ispod 1.5% prosečno će trebati još dodati do 50 kg čistog N/ha (150kg/ha AN ili 180 kg/ha KAN), 

2. na zemljištima sa 2-3% humusa  ne više od 20kg čistog N/ha (60 kg/ha AN ili 80 kg/ha KAN).

3. na zemljištima sa više od 3% humusa ne više od 10kg čistog N/ha (30 kg/ha AN ili 40 kg/ha KAN).

Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

Kod stočnih ječmova preporučene količine povećati najviše za 30%.

AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše ječmove do početka marta možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). Drugi način je kada krene vegetacija neposredno pred prihranu da se uradi testiranje biljne mase na sadržaj azota (Green Seeker ili N-tester). Ako N-min pokaže u sloju od 0-90cm sadržaj lakopristupačnog azota veći od 30 kg/ha, a već sada imate vrlo razvijen usev, obavezno planirajte primenu regulatora rasta (Cerone, Cycocel, Moddus) da bi izbegli poleganje useva.

Glodari ponovo naseljavaju ozime useve [25.11.2014]

Poslednjih dana je primećeno novo naseljavanje pšenice, ječma i uljane repice sa poljskim glodarima. Najugroženije su parcele koje se nalaze uz sojišta, strništa i ponegde kukuruzišta koja su razorana poslednjih dana. Takođe rubovi parcela koje se graniče sa površinama sa niskom travnatom vegetacijom pre svega divljeg sirka, su više izloženi napadu goldara.

Preporuku suzbijanja videti u obaveštenju od 30.10.2014. 

 

Nastavlja se intenzivna aktivnost poljskih glodara [30.10.2014]

Nastavlja se intenzivna aktivnost poljskih glodara. Iako je u odnosu na letnje mesece došlo do blagog smanjenja brojnosti i dalje na dosta parcela im je aktivnost prilično visoka. Najviše su prisutni na lucerništima i na strništima koja se nisu obrađivala u poslednja 3 meseca i na zelenim površinama sa travnom vegetacijom oko obradivih parcela. Sa ovih površina se masovno sele u okolne novo posejane useve uljane repice i strnih žita.

Preporuka je da se usevi koji su blizu strništa, livada i lucerišta, kao i periferni delovi parcela uz neobrađivane zelene površine periodično pregledaju i po potrebi uradi suzbijanje sitnih glodara. Suzbijanje raditi isključivo sa mamcima za suzbijanje glodara. Prilikom upotrebe mamaka obavezno zatvarati rupe da ne bi došlo do trovanja drugih životinja. Najefikasniji su mamci na bazi cinkfosfida. Takođe se mogu upotrebiti i mamci u vidu pšeničnih zrna na bazi bromadiolona, hlorfacinona ili na bazi natrijum selenita. Ako se upotrebljavaju mamci na bazi blokova, peleta i sl. mogu se upotrebiti samo parafinizirani mamci.

Takođe i zasadima voća stalno nadgledati stanje, i ako se konstatuje 10 rupa/100 metara dužnih reda treba pristupiti trovanju.

Više detalja možete naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Rekultivacija poplavljenih obradivih površina [18.05.2014]

Nakon što je došlo do poplava tri cilja treba postići, da bi se umanjila dalja degradacija zemljišta i što pre povratilo prvobitno stanje:

 1. da se što pre odvede voda sa parcele 
 2. reaktivacija živog sveta u zemljištu
 3. sprečavanje daljeg nanošenja šteta u zemljištu (gaženjem, daljim uništavanje strukture itd)

Mere kojima se mogu postići zadati ciljevi:

 1. Odvođenje vode je moguće izvlačenjem drenažnih kanala, ispumpavajem itd.
 2. Reaktivacija mikrobiološke aktivnosti i drugog živog sveta zemljišta podrazumeva:
  1. pravilnom obradom, ali ona može da počne samo kada je tlo do dubine obrade optimalne vlažnosti, da bi se izbeglo dalje uništavanje strukture zemljišta. Ovo je najbolje uraditi kultivatorima, gruberima-razrivači, pošto oni najmanje dovode do narušavanja strukture zemljišta (nestvaraju plužni đon, ne izbacuju grudve i ne narušavaju strukturu tla, minimalno povećavaju frakciju prašine koja dovodi do zamuljavanja površinskog sloja zemljišta usled velike količine padavina, odnosno stvaranja debele pokorice nakon prosušivanja, omogućavaju mulč obradu-ostavljaju eventualne žetvene ostatke na površini zemljišta, koji služe kao zaštita zemljištu i hrana mikroorganizmima...). Eventualno u nedostatku grubera u obzir dolazi obrada plugovima i lakim kultivatorima-setvospremačima. Nikako ne koristiti tanjirače, freze, rotodrljače i slčno, pošto one na plavljenim zemljištima dovode do daljeg drastičnog kvarenja zemljišta.
  2. Osim „nežne“ mehaničke obrade zemljišta potrebno je obezbediti hranu za živi svet u zemljišta. To podrazumeva iznošenje na parcelu veće količine stajnjaka, slame, biljnih ostataka, gajenje biljaka za zelenišno đubrivo, zatravljivanje višegodišnjih zasada.
  3. Sa merama revitalizacije početi čim stanje obradive površine dozvoli. Ne dozvoliti da parcela ostane neobrađena i zakorovljena do kraja sezone, makar samo gajili biljke za zelenišno đubrenje ili iznosili stajnjak i žetvene ostatke, naravno uz obaveznu plitku ili poluduboku kultivaciju gruberima.  

 

Parcele na kojima je poplava nije uništila posejane useve i u višegodišnjim zasadima, uraditi sledeće:

 1. Što pre se osloboditi vode
 2. Plitka obrada kultivatorima u cilju vazduširanja i suzbijanja pokorice
 3. Jedina dozvoljena oruđa su kultivatori i međuredno razrivanje do 30cm dubine, da bi se što pre obnovila mikrobiološka aktivnost zemljišta i koren počeo ponovo normalno da funkcioniše
 4. Međuredno zatravljivanje višegodišnjih zasada
 5. Unošenje preparata na bazi huminskih i fulvo kiselina (Humistar i drugi 10-30 lit/ha).
 6. Tretiranje nadzemnih delova preparatima koji sadrže aminokiseline (Delfan, Nutriamino Plus, Isabion i sl.) 2-3 lit/ha u blok tretmanima 3-4 puta.

Bolesti lista na ječmu [14.03.2014]

     Ječam se nalazi u fenofazi od bokorenja do drugog kolenaca. Na skoro svim ječmovima se mogu naći simptomi mrežaste pegavosti, mrke pegavosti ječma i rinhosporioze. Na parcelama gde su simptomi prisutni na više od 30% listova, preporuka je da se u narednih nekoliko dana uradi zaštita. Najbolje je koristiti Falcon 0,7 L/ha ili Zamir 1,1 L/ha. Oba preparata se mogu kombinovati sa regulatorima rasta Moddus 0,4 L/ha ili Cycocel 2 L/ha ili Cerone 0,8 L/ha, što je u ječmu odlična mera protiv poleganja.

Bauljar je ponovo aktivan [14.01.2014]

Nakon Nove godine ponovo je uočena aktivnost žitnog bauljara na parcelama pšenice i ječma. Preporuka je da se obiđu parcele, posebno one koje su monokulturi ili se graniče sa prošlogodišnjim strništima. Ukoliko se konstatuje više od 10 sveže oštećenih biljaka po metru kvadratnom, da se uradi suzbijanje bauljara preparatima koji su kombinacija hlorpirifosa i nekog piretroida (Pyrinex Super 1 lit/ha, Nurell-D 1.5 lit/ha ...). Voditi računa da tretman treba da se radi u podnevnim satima, kada je sunčan dan i da su temperature najmanje 10°C stepeni.  

 

Pojačava se aktivnost poljskih glodara [18.12.2013]

Primećeno je povećanje brojnosti poljskih glodara.  Stvaranje kolonija je uočeno na usevima ozimih strnina, uljane repice, lucerke ali i u višegodišnjim zasadima (naročito u onima koji su zatravljeni), kao i na pooranim kukuruzištima.  Za sada broj rupa nije veliki, ali se iz nedelje u nedelju povećava. Ako broj rupa na parcelama pod strninama, lucerištima i sl. prelazi  10/100 m2 , a u voćnjacima 10/100 metara dužnih reda obavezno treba pristupiti suzbijanju.  Ali, pošto se u narednih mesec dana očekuje nastavak trenutnog suvog i hladnog vremena, u usevima uljane repice, lucerke i strnina, ako postoji i minimalna aktivnost bilo bi preporučljivo da se pristupi suzbijanju.

Direktno suzbijanje  podrazumeva primenu rodenticida. Nažalost i dalje su najefikasniji rodenticidi mamci na bazi cinkfosfida, pošto deluju trenutno. Ako se tretirana površina nalazi unutar 100 met od vodenih površina umesto cinkfosfida, primeniti sredstva iz grupe antikoagulanata.  Prednost dati parafirizinarim mamcima, pošto su postojaniji u poljskim uslovima.  Zbog visoke toksičnosti mamaka na divljač, obavezno se moraju postavljati u rupe i rupe zatvarati. Nikako ne rasipati mamke po površini zemljišta.  Međutim, i razni predatori (lisice, ptice grabljivice) mogu biti o velike koristi, pa treba preduzeti sve mere da se očuva njihov opstanak u agroekosistemu.

Praćenje i suzbijanje glodara nastaviti, pošto sve upućuje da će pojačana aktivnost glodara biti izražena i u narednom periodu.

Analiza meteoroloških prilika u 2013. godini [06.12.2013]

     Kada se uporede srednje mesečne temperature tokom 2013 godine, sa prosečnim, vidi se da su svi meseci, osim septembra, bili topliji u odnosu na višegodišnji prosek i to: april za 1,3OC, maj za 1,1OC, jun za svega 0,1OC, jul za 1,5OC a avgust za čak 2,4OC!

     Ako se visina padavina tokom 2013. godine uporedi sa višegodišnjim vrednostima, može se zaključiti da je tokom aprila, juna i jula meseca je palo 9, 18 i 48 mm padavina niže od proseka. Tokom maja, avgusta i septembra je palo 68, 9 i 39 padavina više od proseka. Kada se sve ove vrednosti saberu, moglo bi se reći da je palo 40 mm padavina više od proseka! Međutim raspored padavina je bio katastrofalan, posebno u julu i avgustu mesecu, kada su i temperature bile drastično veće u odnosu na višegodišnji prosek.

Grafikon meteoroloških podataka se može videti na slici u prilogu.

 

Bolesti i štetočine ječma [05.11.2013]

     Zavisno od vremena setve, ječmovi su u fazi od 1 do 4 lista. Na ječmu se mogu naći lisne vaši, ali je napad uglavnom slab. Na ječmu čije seme nije tretirano insekticidima iz grupe neonikotinoida, preporučuje se pregled biljaka. Ukoliko se vaši nalaze na preko 5% biljaka, preporučuje se zaštita preparatima Karate zeon 2,5 dL/ha ili Lamdex 2,5 dL/ha ili Fastak 2 dL/ha ili Decis 5 dL/ha. Takođe konstatovano je i prisustvo mrežaste pegavosti, ali se za sada ne preporučuje zaštita.

Zaštita ječma od bolesti lista [30.04.2013]

     Ječam posejan do 10. oktobra se nalazi u fazi početka klasanja, a kasnije posejani ječmovi su u fazi pojave lista zastavičara. Na pojedinim usevima ječma se mogu naći simptomi pegavosti i mrežavosti. U narednih pet do sedam dana je optimalan rok za zaštitu od pojave ovih oboljenja. Preporučuje se upotreba preparata: AMISTAR EXTRA 0,6 L/ha ili ACANTO PLUS 0,6 L/ha ili ZAMIR 400EW 0,8 L/ha ili SPHERE 0,5 L/ha, a ukoliko ove godine na ječmu nije do sada primenjen može i FALCON EC460 0,6 L/ha.

Bolesti ječma [04.04.2013]

      Većina ječmova se nalazi u fazi prvog i početak drugog kolenca. Kod većine useva su prisutna brojna oštećenja od niskih temperatura.  Takođe gljivične bolesti lista (pegavosti i mrežavosti) su počele da se šire i na mlade listove. Preporuka je da se uradi zaštita preparatom FALCON 0,6 L/ha a mogu se koristiti i AMISTAR EXTRA 0,75 L/ha ili OPERA 0,7 L/ha ili ACANTO PLUS 0,7 L/ha. Dobro je dodati i preparate za ishranu i poboljšanje imuniteta biljaka kao što su na primer ISABION 1 L/ha ili DELFAM PLUS u količini 1 L/ha.

Stanje i prihrana ozimih ječmova [13.01.2013]

Generalno ječmovi  se nalaze u odličnoj kondiciji, ali jedan deo useva je ušao prerazvijen u zimu. Za razliku od pšenice trenutne golomrazice su opasnije po ječam. Ipak za sada ne treba očekivati značajnija oštećenja od golomrazice. Zbog učestalog smrzavanja i otpuštanja površinskog sloja zemljišta, u vreme kretanja vegetacije će trebati više pažnje obratiti na pojavu podlubljivanja.  

Stanje vlage u sloju do 100cm dubine je na granici prihvatljivog. Prosečan sadržaj vlage u ovom sloju je oko 60% od punog vodnog kapaciteta zemljišta. Odnosno u zemljištu nedostaje u proseku još u sloju 0-50cm: oko 10-tak litara/m2, a u sloju 0-100cm još oko 60 lit/m2 zimskih padavina. Detaljnije o stanju vlage zemljišta vidite na sajtu RHMZ Srbije.

Posmatrajući sloj 0-60cm dubine generalno 60% azota se nalazi u sloju 30-60cm, odnosno trenutno prosečno ima oko 25 kg/ha pristupačnog azota u sloju 0-60cm zemljišta.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 10-20.marta. Tako da  prihranu ječma treba planirati u vreme kretanja vegetacije (10-20. mart). Prihranu najbolje raditi sa AN ili KAN. Ureeu bi trebalo izbegavati naročito u prihrani pivskog ječma. Samo izuzetno će trebati uraditi više od jedne prihrane.

Na osnovu stanja azota u zemljištu, za pivarske ječmove, na zemljištima gde je sadržaj humusa ispod 1.5% prosečno će trebati još dodati do 50 kg čistog N/ha (150kg/ha AN ili 180 kg/ha KAN), a na zemljištima sa više od 3% humusa ne više od 20kg čistog N/ha (60 kg/ha AN ili 80 kg/ha KAN). Naravno velike su razlike od parcele do parcele i ovo je jako generalizovano činjenično stanje.

AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Navedene preporuke količina azota za prihranu su jako generalizovane. Koliko još zaista treba dodati azota na vašoj parceli, može se odrediti samo na osnovu analize zemljišta ili biljnog materijala. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše ječmove do početka marta možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). 

Obaveštenje o visini preplate za 2013. godinu [11.01.2013]

Sajt Agroupozorenje se može koristiti u svojstvu neregistrovanog i registrovanog korisnika. Neregistrovani korisnici, kao i registrovani vide sve podatke o štetnim organizmima. Razlika je u vremenkom periodu za koji se podaci vide i u tome što preplatnici vide i konkretne preporuke za upotrebu pesticida. Odlučili smo da visina preplate tokom 2013. godine ostane ista kao i tokom 2012. godine, a to je 2500 dinara. Ukoliko želite da postanete korisnik javite se na vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 326 772.

 

Sistem sakupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja [03.01.2013]

Operater za sakupljanje i transport opasnog i neopasnog otpada ENVIPACK d.o.o., čiji je osnivač Galenika Fitofarmacija a.d., je tokom 2012. godine poslovao u skladu sa primarnim ciljem da uspostavi sistem za sakupljanje i zbrinjavanje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja (SZB) na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, po uzoru na razvijene sisteme zemalja EU.

Realizacijom pilot projekta, baziranog na samostalno razvijenom EKO modelu jedinstvenom za sve proizvođače, punioce, uvoznike i distributere sredstava za zaštitu bilja, ENVIPACK d.o.o. je od februara 2012. godine prvi postavio stabilnu osnovu za dalju izgradnju sistemskog rešenja za sakupljanje i zbrinjavanje otpadne ambalaže od SZB.

Uspešnost realizacije ovog projekta u 2012. godini ogleda se u ostvarenim rezultatima u edukaciji krajnjih korisnika, sakupljanju, razvrstavanju i zbrinjavanju ambalažnog otpada od SZB:

·         Potpisani su sporazumi za sakupljanje i razvrstavanje ambalažnog otpada od pesticida sa 6 sakupljačkih lokacija u Republici Srbiji (CARNEX d.o.o., NEOPLANTA a.d., RUBIN a.d., Alliance One Tobacco d.o.o., PP SAVA KOVAČEVIĆ a.d. i FILIP d.o.o.),

·         Investiciona ulaganja u specijalne metalne kontejnere i plastične vreće za razvrstavanje i privremeno skladištenje opasnog i neopasnog ambalažnog otpada,

·         Edukacija krajnjih korisnika za pravilno postupanje sa ispražnjenom ambalažom i trostruko ispiranje na mestu primene,

·         Organizovano razvrstavanje i sakupljanje ambalažnog otpada sa sakupljačkih lokacija i zbrinjavanje, odnosno tretman 4 t opasnog otpada u saradnji sa domaćim ovlašćenim operaterima,

·         Sakupljeno 2 t ispranog neopasnog ambalažnog otpada koji se može zbrinuti spaljivanjem u cementari,

·         Sakupljeno 15 t opasnog ambalažnog otpada poreklom od sirovina za proizvodnju SZB, koji se ne može tretirati u zemlji, već će biti zbrinut  spaljivanjem (insineracijom) u EU, u januaru 2013. godine,

·         Promocija ENVIPACK d.o.o. i sistemskog rešavanja problema ambalažnog otpada od pesticida su uspešno realizovani kroz učešće ENVIPACK d.o.o. na sajmovima, edukativnim radionicama, prezentacijama i stručnim konferencijama vezanim za zaštitu životne sredine i nacionalnu strategiju održivog razvoja.

U godini koja predstoji, očekuju nas novi izazovi u vidu proširenja uspostavljenog sistema, povećanja količine sistemski sakupljenog ambalažnog otpada, povećanju procenta ispranog otpada u ukupnoj količini i uključivanje svih subjekata koji imaju svoju odgovornost u sistemu.

U zajedničkom je interesu da se, u skladu sa načelima odgovornog poslovanja, sistematskom rešavanju ambalažnog otpada od pesticida koji uspostavlja ENVIPACK d.o.o. priključi što veći broj drugih proizvođača, punilaca, uvoznika i distributera SZB tokom 2013. godine i na taj način, doprinese smanjenju negativnog uticaja ambalažnog otpada od pesticida na životno okruženje.

 

Obratiti pažnju na žitnog bauljara [26.10.2012]

Počela je aktivnost larvi žitnog bauljara. Za sada se sporadične štete uočavaju na parcelama gde su pšenica ili ječam posejani u monokulturi ili se graniče sa ponovljenom setvom strnina. Štete se manifestuju uvlačenjem vrha lista u zemlju, pa on izgleda sažvakano (samo je nervatura ostala). Očekivani period do kada će štetočina biti aktivna do 25.novembra. Zato je potrebno redovno obilaziti gore navedene kritične parcele. Ako se utvrdi više od 5 oštećenih biljaka/m2 potrebno je suzbijati. U obzir dolaze sredstva na bazi hlorpirifosa (Pyrinex 48 EC i druga) ili fenitrotiona primeniti ih u količini od 1.5 lit/ha.

Mere poboljšanja kondicije ječma [02.05.2012]

      Deo ječmova se nalazi u fazi lita zastavičara. Zbog dosadašnjih vremenskih uslova bolesti lista nisu prisutne. Preporuka je da se da se u narednih 5 dana uradi tretman sa fungicidima koji imaju efekat produženja životnog veka lista zastavičara i time povećaju prinos: Amistar extra 0,75L/ha, Charisma 1 L/ha, Opera 0,8L/ha i Acanto plus 0,7L/ha. Larve žitne pijavice su na nekim mestima počele sa piljenjem. Preporuka je da se suzbijanje obavi ukoliko ima više od 5 larvi po metru kvadratnom sa preparatima Decis 5dL/ha, Karate zeon 3dL/ha, Fastak 1,5dL/ha.

Oštećenja na listovima pšenice i ječma [09.04.2012]

    Na listovima pšenice i ječma se javljaju prosvetljenja različitog oblika, tkivo na nekim mestima postaje providno, a na nekim mestima braon. Pojedini listovi na tim mestima izgledaju kao da su se slomili. U pitanju je fiziološki poremećaj usled suše i ishrane azotom. Preporuka je da se uradi folijarna prihrana Ureom i to u količini od 10 do 15 kg na 100L vode.

Ječmovi i ishrana azotom [01.04.2012]

Ječmovi se nalaze u fazi početka vlatanja. Kondicija useva je vrlo šarena, na to su uticali brojni faktori (vreme i kvalitet setve, golomrazice, momenat prihrane sa azotom...). Takođe usled suše, iskorišćenost azota koji je data sa prihranom je vrlo diskutabilna. Za preporuku je da useve koji su u slabijoj kondiciji prihranite preko lista sa 8-10% rastvorom Uree (8-10kg/100lit vode, a primeniti 250-300 lit/ha vode). Prihrana preko zemljišta (AN ili KAN), generalno nije za preporuku, naročito kod pivarskog ječma (smanjuje kvalitet robe).

Najbolje je da odluku da li je potrebno i kako da se pomogne vašem usevu uradite u dogovoru sa stručnim licem. 

Zdravstveno stanje ječma [27.03.2012]

     Ječam se nalazi u fenofazi bokorenja. Na njemu su prisutne pegavosti na do 20% biljaka. Obzirom na najavljeno vreme preporuka je da se sačeka do daljnjeg sa zaštitom fungicidima.

Korekcija za momenat prihrane pšenice i ječma [14.02.2012]

Usled promenjenih vremenskih uslova i očekivane prognoze vremena dokraja marta meseca, došlo je i do pomeranja optimalnog vremena za prvu prihranu pšenice i ječma sa Ureom. Na osnovi trenutno dostupnih vremenskih prognoza, optimalni momenat za prvu prihranu sa Ureom je pomeren na period oko 1.marta. Početak vegetacije strnih žita se očekuje oko 20.marta. Ostale informacije ostaju kao što je to objavljeno u obaveštenju od 06.02.2012. godine za pšenicu odnosno za ječam.

 

Prihrana ječma [06.02.2012]

Ječam se uglavnom nalazi fazi 5 lista-početak bokorenja. Stanje vlage u sloju ispod 30cm dubine je vrlo loše. Azot je uglavnom skoncentrisan u prvih 30cm, a prosečno ga nedostaje oko 60 kg/ha. Prema trenutnoj vremenskoj prognozi i dosadašnjem razvoju situacije, očekivano kretanje vegetacije strnih žita će uslediti između 10-20.marta.

Ove činjenice upućuju na to da prihranu ječma treba planirati između 10-20. februara, ako će se prihranjivati sa Ureom.  Ako će se prihrana vršiti sa AN ili KAN, tada prihranu uraditi u vreme kretanje vegetacije (10-20.mart). Iskustvo govori da prednost treba dati prihrani u vreme kretanja vegetacije (oko 15.marta). Na većini parcela dovoljna će biti samo jedna prihrana.

Količine azotnih hraniva ne treba da pređu 50kg/ha čistog azota. Odnosno: 110kg/ha Urea, 150kg/ha AN ili 190kg/ha KAN. Urea i AN primenjivati na neutralnim i alkalnim zemljištima (pH preko 6.5), a KAN-u prednost dati na kiselim zemljištima (pH ispod 6.5).  

Pošto nepažljiva primena azota uvelikoj meri može da pokvari kvalitet ječma (pogotovo pivarskog), prihrani treba pristupiti obazrivo. Da bi ste tačno znali sa koliko azota treba da prihranite vaše ječmove do 10.marta možete da uradite N-min metodu analize zemljišta (većina Poljoprivrednih stručnih službi je opremljena za ovu analizu). A kada krene vegetacija može se raditi i analiza biljnog materijala (N-tester ili N-senzor - svega nekoliko firmi i pojedinaca je opremljeno sa ovim uređajima). 

Obratiti pažnju na poljske glodare [13.11.2011]

Relativno topla i suva jesen, otežana i/ili redukovana obrada sa velikom količinom žetvenih ostataka na površini stvaraju optimalne uslove masovnom umnožavanju poljske voluharice i drugih poljskih glodara.  Sada masovno naseljavaju  tek ponikle useve ozimih strnina ili uljane repice, ali se u sve većem broju nalaze i u višegodišnjim zasadima (naročito u onima koji su zatravljeni).  Za sada broj rupa nije veliki, ali se iz nedelje u nedelju povećava. Ako broj rupa na parcelama pod strninama, lucerištima i sl. prelazi  10/100 m2 , a u voćnjacima 10/100 metara dužnih reda treba pristupiti trovanju.

Kada govorimo o suzbijanju obično se misli na hemijska sredstva. Međutim, i razni predatori (lisice, ptice grabljivice) mogu biti o velike koristi, pa treba preduzeti sve mere da se očuva njihov opstanak u agroekosistemu. Što se tiče hemijskih sredstava ima ih veći broj registrovan za ovu namenu. Primenjivati ih samo ako su ostvareni kritični brojevi. Nažalost i dalje je najefikasnije sredstvo mamci na bazi cinkfosfida, pošto deluje trenutno. Zbog njegove visoke toksičnosti na divljač, obavezno se moraju postavljati u rupe i rupe zatvarati. Nikako ne rasipati mamke po površini zemljišta. Ako se tretirana površina nalazi unutar 100 met od vodenih površina umesto cinkfosfida, primeniti sredstva antikoagulante.

Praćenje i suzbijanje glodara nastaviti i u narednom periodu, pošto sigurno jedan tretman neće biti dovoljan.

Žitni pivac na pšenici i ječmu [31.05.2011]

     Na pojedinim parcelama uočena je značajna pojava žitnog pivca. Na manjim površinama oni se mogu naći na celim njivama, a na većim se obično zadržavaju samo na ivicama. Insekti se hrane na zrnima koja su u fazi mlečne ili mlečno voštane zrelosti. Ukoliko se u proseku konsatuje više od 3 insekta po metru kvadratnom, preporučuje se suzbijanje preparatima Decis 0,5 L/ha ili Karate zeon 2dL/ha ili Sumi alpha 2dL/ha ili Fastak 1,5dL/ha.

Stanje bolesti i štetočina na ječmu [10.05.2011]

     Ječam se nalazi u fenofazi početak cvetanja. Od štetočina su prisutne stenice, ali u malom broju. Preporuka je da se u narednih 5 do 7 dana uradi zaštita ječma preparatima Prosaro 1 L/ha ili Alert S 1 L/ha ili Alto combi 0,5L/ha ili Duet ultra 1 L/ha. Upotreba insekticida na većini useva ječma nije potrebna. Ukoliko se uoči pojava žitne pijavice ili značajnija pojava žitne stenice, suzbijanje se može obaviti preparatima Fastak 0,15 L/ha ili Decis 0,3 L/ha ili Karate zeon 0,2 L/ha ili Sumi alpha 0,2 L/ha.

Bolesti i štetočine pšenice i ječma [20.04.2011]

    Na listovima pšenice i ječma, posebno na vrhu listova se uočava žućenje, a ponegde i nekroza vrhova listova. Ova pojava se javila kao posledica niskih temperatura, jakog vetra i sve većeg nedostatka vlage, posebno na terenu Telečke visoravni. Preporuka je da se uradi folijarna prihrana pšenice preparatima Kristalon specijal, rastvorenim AN-a ili Uree 3 do 5 kg na 100 litara vode ili preparatom Isabion 1,5 L/ha.

Bolesti ječma [06.04.2011]

     Poslednjih nekoliko dana došlo je do pojave simptoma mrežaste pegavosti ječma i na mladim listovima. Preporuka je da se u narednih 7 dana uradi zaštita ječma fungicidima. Kao glavna preporuka je upotreba preparata Falcon EC-460 u dozi od 6 dL/ha. Za zaštitu se mogu koristiti i drugi preparati kao na primer: Amistar extra 7,5 dL/ha ili Opus team 1L/ha ili Acanto ili  Bumper 5 dL/ha.

     Još nije kasno ni za tretman preparatima Cycocel 2 L/ha i Moddus 0,5 L/ha koji služe za skraćivanje internodija stabala ječma čime se smanjuje mogućnost poleganja ječma.

Novi uslovi koristenja sajta [03.04.2011]

U rad sajta možete da se uključite kao:

- neregistrovani posetilac čime imate dostupnost svim podacima za kratak vremenski period i upozorenjima, osim konkretnih preporuka datih od strane moderatora za datu biljnu vrstu

- pretplatnik ima dostupnost svim brojčanim podacima za duži vremenski period, te konkretnim upozorenjima i preporukama  

- pretplatnik/osmatrač takođe ima dostupnost svim brojčanim podacima, upozorenjima i preporukama, kao i pretplatnik. Ali može da ostvari pravo na popust u ceni preplate.

 

Pretplata počinje da važi danom uplate i važi do 31. decembra tekuće godine!

 

Cena preplate iznosi 2500 dinara. Podrazumeva uvid u brojčane podatke o svim štetnim organizmima na traženoj određenoj gajenoj biljci.

Izlazak na teren po pozivu: cena izlaska je 1600 din/sat, a putni trošak se posebno obračunava po tarifi 12 din/km.

Popust na gore navedene cene možete da ostvarite, ako se uključite u rad sajta, kao osmatrač. Pri tome za svaki štetni organizam koji pratite na jednom lokalitetu dobijate 5% popusta.

Ukoliko ste zainteresovani, javite se na e-mail vajgandd@sbb.rs ili na telefon 063 326 772. 

Bolesti ječma [29.03.2011]

     Nakon duge zime, ječam je nastavio vegetaciju. Pojava truleži korena (Cochliobolus sativus) je veoma slaba. Brojnost pega mrežaste pegavosti (Pyrenophora teres) je takođe slaba, ali ima dosta prosvetljenja na listu, pa se u narednom periodu očekuje pojava većeg broja pega. Preporuka je da se sačeka sa tretiranjem, jer se javlja toplije vreme, pa se bolest verovatno neće širiti na gornje listove.

Obratiti pažnju na poljske glodare [25.11.2010]

Potrebno je obići parcele ozimih useva (pšenica, ječam, uljana repica. lucerka) i utvrditi prisustvo poljskih glodara (miševi, voluharice...). Mere suzbijanja je potrebno primeniti ako se utvrdi više od 5 rupa/100m2 (ozima žita i uljana repica) odnosno 3 rupe/100 m2 (lucerišta). Najefikasnije je suzbijanje mamcima na bazi cink-fosfida.

Ovi mamci smeju da se primenjuju isključivo postavljanjem u rupe. Zabranjeno je njihovo rasturanje po čitavoj površini, pošto su izuzetno toksičini na ostalu divljač. 

Obratiti pažnju na žitnog bauljara [09.11.2010]

Na parcelama gde su pšenica ili ječam posejani u monokulturi ili se graniče sa ponovljenom setvom strnina, potrebno je pregledati useve na prisustvo žitnog bauljara (Zabrus tenebrioides). Očekivani period do kada će štetočina biti aktivna je do 20.novembra. Ako se utvrdi više od 5 oštećenih biljaka/m2 potrebno je suzbijati. U obzir dolaze sredstva na bazi hlorpirifosa (Pyrinex 48 EC i druga) ili fenitrotiona primeniti ih u količini od 1.5 lit/ha.

Pojava bolesti na ječmu i pšenici [09.06.2010]

            Na listovima pšenice i ječma lisna masa kod useva koji nisu zaštićeni fungicidma ubrzano propada usled razvoja bolesti. Na klasovima počinju masovno da se javljaju simptomi fuzariozne šturosti zrna. Zaštitu fungicidima u ovom periodu ne treba vršiti jer će se napraviti šteta gaženjem, jer su karence fungicida u pšenici 35 i 45 dana i pšenica, aposebno ječam koja se sada prska neće moći da se koristi za ishranu ljudi; jer će efikasnost na bolesti koje već pokazuju simtome biti jako loša! 

Zaštita ječma [10.05.2010]

Ječam se nalazi u fazi početka cvetanja. Pošto se predviđa nestabilno vreme u narednom periodu preporuka je da se uradi zaštita ječma u narednih pet do sedam dana preparatima: Prosaro 1L/ha ili Alto kombi 0,5L/ha ili Alert S 1L/ha ili Duet ultra 0,6L/ha.

Sve agresinija Tropinota hirta - cvetojed [06.05.2010]

Biljke čiji su oprašivači u cvetu se ne smeju prskati insekticidima jer će stradati pčele. i tu treba primenuti metode masovnog izlovljavanja plavim i belim obojenim klopkama. Međutim na usevima ječma i crnog luka preporučuje se upotreba insekticida, posebno na uvratinama. Ukoliko su parcele u blizini voćnjaka u cvetu preporučuje se upotreba preparata koji su slabe otrovnosti za pčele Mavrik 0,3L7ha ili Calypso 0,3L/ha.

Bolesti listova na ječmu [26.04.2010]

       Ječam se nalazi u fazi pojave lista zastavičara, koji je još uvek uvijen i ligula nije jasno vidljiva. Simptomi bolesti pegavosti i mrežavosti ječma su uočljivi na svim usevima ječma. Preporuka je da se u području Srema i južne Bačke uradi zaštita ječma u periodu od 28. aprila do 02. maja a u periodu severnog Banata i Bačke u periodu od 30. aprila do 04. maja preparatima: Falcon 0,6L/ha ili Charisma 1,2L/ha ili Amistar extra 0,8L/ha.
        Sve sorte ječma koje su trenutno na tržištu povećavaju prinos za preko 20% ukoliko se tretman obavi na vreme!

Bolesti na ječmu [01.04.2010]

            Ječam se nalazi u fazi punog bokorenja do faze prvog kolnenca. U poslednjih nekoliko dana je došlo do ubrzanog razvoja pegavosti lista. Preporuka je da se usevi pregledaju, a na usevima na kojima su pegavosti prisutne već i na gornjem, mladom lišću u narednih nekoliko dana preporučuje se zaštita preparatima: Duett ultra 0,5L/ha, Amistar extra 0,75L/ha, Charisma 1L/ha, Zamir 400EW ili preparatom na bazi kombinacije tebukonazola + triadimenol + spiroksamin.

Suzbijanje poljskih glodara [06.11.2009]

Relativno topla jesen i velike površine neobrađenog i zakorovljenog zemljišta su doprineli masovnom umnožavanju poljske voluharice. U poslednjih 10-tak dana, sa svojih dosadašnjih staništa (zakorovljena strništa, lucerišta, površine oko parcela, repišta sa neizvađenom repom...) masovno se preseljavana na tek ponikle useve ozimih strnina ili uljane repice. U velikom broju lokaliteta Vojvodine broj rupa na parcelama po strninama prelazi i 10 na 100 m2. Skrećemo pažnju kod tako visoke brojnosti velike štete mogu nastati u roku od nekoliko dana. Stoga je potrebno obići parcele i odmah pristupiti trovanju.

Nažalost i dalje su najefikasnije sredstvo mamci na bazi cinkfosfida, pošto deluju trenutno. Zbog njihove visoke toksičnosti na divljač, obavezno se moraju postavljati u rupe i rupe zatvarati. Nikako ne rasipati mamke po površini zemljišta.

Praćenje i suzbijanje glodara nastaviti i u narednom periodu, pošto verovatno jedan tretman neće biti dovoljan.

Bolesti ječma i pšenice [11.05.2009]

       Za zaštitu od ove bolesti u narednih pet do sedam dana preporučujemo korištenje sledećih fungicida: Alert S 1L/ha, Alto kombi 0,5L/ha, Bumper 1L/ha, Mirage 1L/ha te preparata na bazi kombinacije protiokonazola i tebukonazola 1L/ha, karbendazima i epoksikonazola 1L/ha, ili tiofanat metila i epoksikonazola 0,6L/ha. Tretiranje treba uraditi preventivno, pre kiše ili najkasnije 48 časova nakon kiše. Za zaštitu se mogu koristiti i preparati Charisma 1L/ha, Amistar xtra, Tilt 250EC 0,6L/ha.

Žitna pijavica Lema [06.05.2009]

Pošto se ovih dana očekuje prelazak larvi u treći larveni stupanj, počeće pravljenje najvećih šteta na strnim žitima. Treba pregledati sva polja pod strnim žitima. Ukoliko se ustanovi prisustvo larvi u većem broju u oazama ili prosečno 1 larva po biljci treba raditi suzbijanje. Za suzbijanje se preporučuju Sumi alfa 2dL/ha ili preparati na bazi cipermetrina, deltametrina, alfa cipermetrina ili gama cihalotrina.

Zaštita ječma od bolesti [01.05.2009]

Za zaštitu ječma od bolesti u ovom periodu se preporučuje upotreba: Charisma 1-1,5L/ha, Bumper 25EC 0,5L/ha, Mirage 45EC 1L/ha, Alert S 1L/ha, Zamir 1L/ha, kao i kombinacije ciprokonazola sa azoksistrobinom i propikonazolom i kombinacija tebukonazola, triadimenola i spiroksamina u dozi od 0,6L/ha. Uz navedene fungicide preporučuje se i upotreba folijarnih đubriva na primer Kristalon specijal u količini 3kg/ha.

Žitna pijavica, Lema [27.04.2009]

       Ukoliko se ustanovi više od 10 larvi po metru kvadratnom na ozimim žitaricama ili 5 larvi po metru kvadratnom na jarim žitaricama, treba raditi suzbijanje. Na većini njiva masovno piljenje se očekuje tek za pet do 10 dana, ali je ovo pravi momenat da se počne sa pregledima. Za suzbijanje se preporučuju bifentrin o,2L/ha, alfa cipermetrin 0,1L/ha, decis 0,2L/ha.

Žitna pijavica na strnim žitima [10.04.2009]

      Odrasli insekti se hrane listovima i obično je njihova brojnost mala, pa su i štete koje pričinjavaju male. Ipak na pojedinim usevima gde je brojnost veca od 20 imaga po metru kvadratnom insekti se mogu suzbijati preparatima na bazi cipermetrina ili deltametrina.

Bolesti ječma [05.04.2009]

Na većini useva na kojima su prisutni simptomi, a tokom naredne nedelje treba da se vrši suzbijanje korova, preporučuje se upotreba fungicida zajedno sa herbicidima.Preporučuje se upotreba fungicida Falcon u većini useva ječma u dozi od 0,6 L/ha.

Žitni bauljar [15.03.2009]

treba vršiti samo ukoliko su temperature preko 10 stepeni po celzijusu, jer na nižim temepraturama larve prestaju da se hrane. Ako su temeprature oko 10 Celzijusa samo tokom najtoplijeg dela dana treba koristiti Pyrinex ili Fenitrotion. Ako su temperature više od 10 Celzijusa tokom većeg dela dana preporučuje se upotreba mnogo jeftinijih preparata na bazi bifentrina, cipermetrina ili deltametrina.

Ovas, jari ječam tretiranje semena [26.02.2009]

Svakako da je najbolje sejati deklarisano seme, koje je već zdravstveno ispitano i tretirano odgovarajućim sredstvima. Ako ipak koristimo seme sa "tavana" tada je obavezno tretiranje sa nekim od sledećih sredstava:

sredstvo 

količina na

100 kg semena 

 

 Raxil 060FS  ili

 Orius 6FS

 50 ml 
 Vitavax

300 ml 

 
 Dividend200 ml  
Sredstva kontaktnog delovanja (na bazi mankoceba) ne pružaju dovoljnu zaštitu u ovom slučaju.

Pojedena pšenica i ječam [03.02.2009]

Na poljima pšenice i ječma sada se lako uočavaju oaze gde je usev oštećen. Ta oštećenja su nastala radom glodara. Posebnu pažnju treba obratiti na poljima gde je predusev suncokret, u blizini lucerišta i na uvratinama. Glodare je najbolje suzbijati cikfosfid mamcima. Mamci se u rupe stavljaju pomoću kašike a rupe se nakon stavljanja mamaka obavezno moraju zatoriti jer su mamci veoma otrovni za divljač.

-