Štetni organizmi

Malina

Zaštita maline od bolesti i štetočina [10.08.2017]

Pošto se za vikend najavljuje kiša. Naša preporuka je...

Radi praćenja brojnosti kao i masovnog izlovljavanja voćne muve (Drosophila suzukii) u zasad malone treba postaviti klopke koje se sastoje od kombinacije : vinsko sirće+šećer+voda+ par kapi detrdženta za pranje suđa. Ukoliko se ustanovi prisustvo voćne muve treba redovno brati plodove, a oštećene i prezrele plodove brati u posebne posude koje treba držati zatvorene najmanje 10 dana.

Bolesti maline u berbi [26.07.2017]

    Berba maline je u toku. Povremene kiše i visoka vlažnost vazduha pogoduju razvoju bolesti. Preporuka je da se narednih par dana uradi zaštita sa:... Povećanje odpornosti na trulež ploda postiže se i pravilnom ishranom pa je potrebno smanjiti količine azota a povećati ishranu...

Aktuelna zaštita maline [20.05.2017]

Zasadi maline nalaze se u fenofazi BBCH 61-65, početak cvetanja - 50% cvetova otvoreno. Usled nestabilnog vremena, učestale padavine i povecana vlažnost vazduha, može doći do ostvarivanja infekcija patogenom Botrytis cinerea, prouzrokovača sive truleži plodova. Proizvođačima se preporučuje da odrade tretmane nekim od sledećih preparata:...

Moguć mraz 21,22. aprila - voće [17.04.2017]

Prema vremenskoj prognozi u petak, subota 21,22.aprila, moguća je pojava mraza, u trajanju od 1-3 sata. Mraz je moguć u svim regionima Srbije, ali će jako zavisiti od konfiguracije terena. Prognozirani intenzitet je do -1,5C. Na peskovima i mikrodepresijama moguće su i niže temperature.

Većina voćnih vrste se nalaze u početnim fazama formiranja plodova, osim dunje koja počinje da cveta ili je u fazi crvenog pupa i vinove loze koja je u fazi porasta mladara.

U ovim fazama sve voćne vrste, uključujući i dunju i vinovu lozu kratkotrajne mrazeve do -2C mogu da izdrže bez ili uz minimalne štete. 

Kod jagode treba očekivati oštećenje otvorenih cvetova, međutim pokrivanje agrotekstilom težine 17-18gr značajno može da smanji rizik od izmrzavanja, a agrotekstil težine 30gr može efikasno da pruži zaštitu od kratkotrajnih mrazeva do -3C.  

Ostale moguće mere ublažavanja posledica mraza su:

- orošavanje (antifrost sistemi), skupo, intenzitet vlaženja 3-5 mm/m2/sat, što finija magla

- zadimljavanje slamom, starim gumama itd, relativno jeftino. Važno je da se počne pre nego što temperature padnu ispod 0C. Najbolji efekat je po mirnom vremenu. Dobro je rešenje za mrazeve do -3C.

- zaštita sa tzv. biljnim antifrizima na bazi .... Preporučen momenat primene je četvrtak 20.april (nekoliko sati pre očekivanog mraza). Pruža zaštitu 10 dana, i za mrazeve do -6C.

- primena antistres korektora...Treba ih primeniti neposredno pred mraz ili u prvih 24 sata po početku mraza. Ublažavaju problem kod mrazeva do -2C. Tretman ponoviti nakon mraza u naredna 2-3 dana.

Aktuelna zaštita maline [14.04.2017]

U zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, zasadi maline se nalaze u različitim fazama razvoja: razvijena 3-4 lista do jasno izdvojenih zatvorenih pupoljaka.

U narednom periodu treba obaviti tretmane protiv prouzrokovača bolesti sušenja izdanaka i ljubičaste pegavosti izdanaka maline. Preporučuju se sledeći preparati...

Preporučuje se i pregled malinika na prisustvo eriofidne grinje i u slučaju da se konstatuje prisustvo grinja treba dodati i akaricide:...

Za suzbijanje malinine muve galice, malinine bube i lisnih vaši koristiti preparate...

Zaštita maline [22.03.2017]

Vizuelnim pregledom malina sorti Vilamet i Miker ustanovljeno je da se one u zavisnosti od lokaliteta nalaze u fazama od pucanja pupoljaka do početka listanja (BBCH 09-13). U narednom periodu proizvođačima se preporučuje preventivni tretman protiv prouzrokovača bolesti stabla nekim od preparata...

-

  • Štetni organizmi