BAKTERIOZNA PEGAVOSTI LIŠĆA PAPRIKE
Xanthomonas euvesicatoria
Sinonim: X. vesicatoria
i
Pseudomonas syringae pv. syringae
Opšte rasprotranjene bakterioze, koje u našim uslovima prave najveće štete u proizvodnji paprike na otvorenom polju.
Na paprici simptomisuprvo uočljivinalistu. Simptomisemanifestujuuprvouvidutamnnozelenihpega, nepravilnogoblikaivlažnogizleda. Kasnije pege postaju tamnije, a lišće počinje da žuti i opada. Na osnovu simptoma nije moguće razlikovati koja bakterija je prouzrokovala infekciju. Naplodovimasimptomisu površinski, a ispoljavajuse uviduprvopega, kojesekasnijepretvarajuukraste (ovesimptomeuzrokujeX.c.pv. vesicatoria). Ako je zahvaćen i cvet, dolazi do njegovog odbacivanja.
Prezimljavaju u biljnim ostacima i semenu. Za X.c.pv.vesicatoria idelani uslovi za širenje su toplo i vlažno vreme (pogotovo ako su vlaženja učestala ili dugo traju). Tako da u uslovima Vojvodine najpovoljniji uslovi su tokom juna i jula meseca. Ps.s.pv.syringae, preferira nešto hladnije uslove za svoj razvoj, pa je njeno prisustvo na paprici vezano za početak i kraj vegetacije na otvorenom polju.
Pošto su hemijskemeredostaograničene(malibrojaktivnihmaterijaimaprihvatljivodelovanje), suzbijanjetreba bazirati na primeni sledećih mera:
- Primenaplodoreda, već igodinudanaodmoramožebitidovoljno, ali je najbolje 2-3 godine
- Upotreba zdravog semena i njegova obavezna dezinfekcija masnom sodom.
- Voditi računa o osetljivosti gajene sorte. Najosetljivije su babure i šilje, pa ajvar paprike, a manje osetljive su začinska i paradajz paprike.
- Iz iskustva može se reći da ako se proizvede zdrav rasad ili se seje nezaraženo seme, postoji velika verovatnoća da neće biti potrebe za hemijskim tretmanima
- Ima smisla primeniti jedino preparate na bazi bakra i ditiokarbamata. Primena antibiotika u našoj zemlji nije dozvoljena.
Agroupozorenje prati ovog patogena vizuelnim praćenjem situacije na terenu.
Agroupozorenje daje signal za momenat tretiranja tokom vegetacije. Preplatnici mogu da saznaju optimalno vreme primene pojedinih baktericida u paprici na otvorenom polju.
O patogenu možete saznati više i na adresama: