Praćenje štetnih organizamaLinkovi |
Štetni organizmiKrompirPhytophtora infestans (model Blightecast) - prouzrokovač plamenjače krompiraPLAMENJAČA KROMPIRA I PARADAJZA Phytophtora infestans Ovaj patogen često nanosi velike štete u proizvodnji krompira i paradajza. Za svoj razvoj zahteva visoku relativnu vlažnost vazduha, niže temperature (15-20°C) i obavezno prisustvo kapi vode da bi mogli da ostvare infekcije. Simptomi se uočavaju na lišću i plodovima u vidu nedefinisanih pega, kao da je tkivo poliveno vrelom vodom. Sa naličja lišća se formira gusta micelijska prevlaka. Vrlo brzo se širi, u roku od nekoliko dana može biti zahvaćena cela pracela od nekoliko hektara ili ceo plastenik. Najteža je borba protiv ovih prouzrokovača oboljenja na otvorenom polju, u gustom sklopu i u hladnim i vlažnim sezonama.Suzbijanje na otvorenom polju podrazumeva izbor optimalnog sklopa, proizvodnju paradajza na špaliru, gajenje manje osetljivih sorata i hibrida. Hemijske tretmane raditi pre ili u momentu ostvarenja infekcija, na osnovu prognostičkih modela. U zatvorenom prostoru preventivne mere podrazumevaju održavanje relativne vlažnosti do 70-75%, gajenje biljaka u odgovarajućem sklopu. U slučaju pojave oboljenja odmah uklanjati inficirano lišće i raditi hemijske tremane najmanje dva puta u razmaku od 5 dana (blok tremani). Agroupozorenje prati ove patogene, na otvorenom polju, pomoću modela za prognozu rizika infekcije (Blightecast - modifikovani Wallin model i Smith periodi), modela za određivanje sledećeg tretmana fungicidima (Fry vrednosti - model Fry, Apple and Brunh 1983) i osmatranjem situacije na terenu. Agroupozorenje daje signal za momenat tretiranja na otvorenom polju. U zatvorenom prostoru (plastenici, staklenici) zbog specifičnih mikoklimatskih uslova nije moguće da se daje opšta preporuka o momentima tretiranja. Često u dva neposredno susedna objekta imamo potpuno različite uslove za razvoj patogena. Iz tih razloga, mere zaštite bilja treba da provoditi na nivou svakog proizvodnog objekta ponaosob. Preplatnici mogu da saznaju optimalno vreme primene pojedinih pesticida na površinama pod: paradajzom i krompirom. O patogenima možete saznati više i na adresama: http://plant-disease.ippc.orst.edu/disease.cfm?RecordID=890.00000http://www.jukrompir.co.yu/krompir.htm Osetljivost sorata krompira na plamenjaču lista: (izvor: Milošević M.D., Sorte krompira, Grafika Jureš, Čačak, 2000)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||